Ålagillet är Årets Guldambassadör

Uppdaterad:den 9 oktober 2020 16:44Arkiverad

Det var stolta och tacksamma ålafiskare som tog emot priset Årets Guldambassadörer. I år tilldelade Kristianstads kommun priset till ålagillet. Det är nu på hösten de skånska ålagillena är som populärast och flera av ålfiskarna hade gillen att ta hand om redan till kvällen.

Ålagillet är Årets Guldambassadör i Kristianstads kommun. På bilden ser ni glada ålafiskare som förbereder sig för kvällens gillen.
Ålagillet är Årets Guldambassadör i Kristianstads kommun. På bilden ser ni glada ålafiskare som förbereder sig för kvällens gillen.

Trots det firade de sitt pris vid Tvillingaboden utanför Furuboda på fredagseftermiddagen.

– Det är sanslöst när vi ålafiskare träffas. Då är det fullt ös. Det beror på att vi smörjt munnen med ålafett, sa Mats Svensson, en av pristagarna till Årets Guldambassadör. 

Det är tredje gången priset delas ut. Första gången var 2018 och då blev Absolut Company Årets Guldambassadör. 

– Det var ett givet val det året. Förra året var Kristianstads kommun lite fräckare i sitt val. Då blev Dagny Carlsson, den då 107-åriga bloggaren, Årets Guldambassadör, berättar Pierre Månsson (L), kommunalråd.

Årets Guldambassadör är ett pris till ett företag, organisation eller person som sprider guldglans över Kristianstads näringsliv. I normala fall så brukar priset för Årets Guldambassadör utses i samband med näringslivsgalan Guldjubel på våren men eftersom året är annorlunda under pandemin fick prisutlämningen skjutas fram till nu.

De ålafiskare som var på plats var stolta och rörda över priset, och tillsammans slöt de upp och sjöng Ålefeskarns vals tillsammans.

Motiveringen till Årets Guldambassadör Ålagillet:

Bara ordet lockar fram smaker, dofter och känslor hos alla som någon gång har varit med. Ett ålagille är inte vilket kalas som helst. Det är en genuin, skånsk tradition som bara kan upplevas i höstmörkret vid Hanöbukten. Sedan 2015 är Ålarvet på Ålakusten enligt Unescos konvention erkänt som ett immateriellt kulturarv. De verkliga arvtagarna och kulturbärarna hittar vi i kustens ålabodar. Där bjuder de inte bara på rökad, kokad, luad och stekt ål, utan framför allt på sig själva. Med skrönor, skratt och skånsk gästfrihet skänker de sina besökare upplevelser för alla sinnen. Till Årets Guldambassadörer 2020 vill Kristianstads kommun utnämna Revhaksboden, Nilsaboden, Gropaboden, Oswalds bod, Lotteriboden, Tvillingaboden, Frisebodaboden och Holmaboden för att de genom sina ålagillen för ett ovärderligt kulturarv vidare och visar ett värdskap i världsklass.

Ålabodar med ålagillen:

 • Revhaksboden - Sven-Willhelm Nilsson
 • Nilsaboden - Magnus Carlsson
 • Gropaboden - Arne Hansson
 • Oswalds bod och Lotteriboden – Bo Hellström
 • Tvillingaboden – Hånsa Olofsson
 • Frisebodaboden – Mats och Max Svensson
 • Holmaboden - Sven Erik Tenghagen
 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.