Jennie Svensson, Gabriel Olsson och Josefina Jaktlund värmer upp för SM-veckan.
Jennie Svensson, Gabriel Olsson och Josefina Jaktlund värmer upp för SM-veckan.

Unga bagare med siktet inriktat på vinst

Uppdaterad:den 17 mars 2017 16:06

SM-veckan i Ung Bagare och Skolmästerskapen hålls i slutet av mars. Åtta av finalisterna är utbildade i Kristianstad. Vi har mött tre av dem för att se om nerverna håller sig i schack. Vi gjorde även en liten tävling för att värma upp dem inför SM-veckan.

Finalisten Josefina Jaktlund går just nu Yrkeshögskolans utbildning för bagare och konditorer på Österänggymnasiet i Kristianstad. Hon har precis återvänt till skolan efter att haft praktik på Ett Bageri i Stockholm.

– Jag känner att nerverna är på plats än så länge inför tävlingen. Jag har förberett mig genom att träna mycket, många timmar om dagen spenderas i bageriet. Jag valde att gå på Österänggymnasiet för att jag vill lära mig mer om yrket av de bästa, och det har jag, säger Josefina med ett leende på läpparna.

Flera Österängelever tävlar

Även Gabriel Olsson och Jennie Svensson som läser tredje året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Österänggymnasiet ska till SM-veckan. De är i final i Skolmästerskapen.

– Jag känner mig pepp men nervös. Jag tror våra chanser är goda, det kommer gå superbra i tävlingen. Jag gillar att tävla. Jag är en riktig vinnarskalle, säger Jennie Svensson.

–  Jag tror våra chanser är ganska stora. Det viktiga är att få ut allt på rätt tid, jag känner att med tanke på tidigare placeringar Österänggymnasiet haft att man har mycket att leva upp till, säger Gabriel Olsson.

Både Jennie och Gabriel är nöjda med utbildningen Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Österänggymnasiet och båda planerar att söka till Yrkeshögskolans bagare och konditorer. Den går att anmäla sig till och med 15:e april och kräver en grundkompetens inom området.

Framgångsrik skola

 Att Kristianstad är väl representerat i tävlingarna är inget som är nytt. Framgångsreceptet beror på många olika faktorer.

– Vi uppmanar våra elever att tävla, att det ska vara kul. I årets SM Ung Bagare är ju sex av finalisterna utbildade här hos oss, säger läraren Camilla Svärd.

– Att vi har engagerade lärare och elever som gillar att tävla är en viktig faktor, flikar kollegan Claes Johansson in.

Utöver de tre finalisterna som just nu utbildar sig i Kristianstad har även följande finalister i SM- Ung Bagare gått Yrkeshögskolans bageri och konditor program: Agnes Johansson, Henning Weimarck, Linn Eriksson, Pernilla Boström och Tintin Larsson. Tävlingen för SM Ung Bagare avgörs den 29:e mars i köpcentret Nordstan i Göteborg.

Utbildningarna håller en hög kvalité

Att tävla är viktigt då det är en bra inkörsport för framtida framgångar och att hantera stressmoment i yrkesrollen. Även lärarnas kompetens och att de har hög kvalité på undervisningen är viktigt.

– Tävlingar är bra att se trender inom branschen och vi har alltid en fot in i den. Vi besöker mässor, är på kurser och eleverna inspirerar och hjälper till att höja kunskapsnivån. Vi är ett populärt program som lockar med vårt bageri. Vi har elever som är kreativa och bra människor, och de är så gott som garanterade arbete efter avslutad studietid. Branschen skriker efter bra arbetskraft, säger läraren Claes Johansson.

Även för Yrkeshögskolans bagare och konditorprogram är nivån hög och resultaten bra.

– Vi tar in föreläsare och inspireras ute på praktikplatser. Vi har nästan alltid runt 100 sökande och tar in 28 studenter varje år. Det är jätteroligt och framförallt när vi utvärderar ett halvår efter avslutade studier så har 99 % av våra elever arbete inom branschen och de som är utan är ofta självvalt. Det är ett rolig men intensivt år på vår utbildning, men det ger resultat, säger läraren Camilla Svärd.

Gissa vad som finns i påsen

Finalisterna ska i tävlingarna bedömas i smak, form, färg, kreativitet och teknik.

Vi kunde inte motstå frestelsen att göra ett litet prov åt dem. Vi hade med tre små påsar med ingredienser som behövs för att baka. De innehöll bakpulver, vaniljsocker och majsmjöl. Sedan var det upp till finalisterna att identifiera vad som fanns i vilken påse.

Hur gick det?

Jennie Svensson, Gabriel Olsson och Josefina Jaktlund delar på förstaplatsen med två rätt vardera. De satte alla bakpulvret och vaniljsockret men däremot lyckades ingen komma på att den tredje påsen innehöll majsmjöl.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.