Ny bro mellan stad och natur invigd

den 23 maj 2019 09:32Arkiverad

Den 22 maj är det både staden Kristianstads födelsedag och biologiska mångfaldens dag. I år firade vi med att inviga Linnérundans nya gångbro över Härlövsängaleden. En bro som knyter ihop stadskärnan med våtmarkernas mångfald.

Firandet började vid naturum Vattenriket där biosfärkoordinator Carina Wettemark uppmärksammade den stora artrikedomen i Kristianstads kommun:

– Med 10 503 lika arter ligger vi i topp bland landets kommuner. Vi har utter, kungsfiskare, gullstånds, mal och kärrhöken mitt i staden.

Promenaden längs Linnérundan till den nya bron bjöd på härlig fågelsång av gök och näktergal. 405 år har gått sedan den danske kong Christian IV anlade sin stad mitt i våtmarkerna.

I dag kan vi njuta av tätortsnära natur genom våtmarker och över strandängar från Linnérundan – en av stadens mest tätortsnära och populära vandringsleder.

De senaste åren har C4 Teknik och biosfärenheten förbättrat säkerheten med spänger och kofria stigdelar. Och nu finns det alltså en ny rullbar gångbron över Härlövsängaleden. Bron kom på plats efter ett medborgarförslag från Linnérundeguiden och fågelexperten Evert Valfridsson.

Tekniska förvaltningen satsade pengar och projektledde brobygget, som nu står färdig lagom till den härligaste tiden att njuta av våren och Vattenrikets stora biologiska mångfald.

På självaste stadens födelsedag och Biologiska mångfaldens dag invigde kommunalrådet Pierre Månsson (L) bron tillsammans med Evert Valfridsson och Bengt Olsson, chef för C4 Teknik. 

Med gemensamma krafter knöt de en symbolisk rosett med ett orange band för staden och ett blått för den vattenrika naturen. Pierre Månsson utbringade ett trefaldigt skånskt leve för staden, vattenriket, mångfalden och bron. Sedan blev det tårtkalas för de omkring 70 personer som samlats för att fira.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.