800 sexåringar såg Svingelskogen med Hasse Andersson

den 17 maj 2019 10:31Arkiverad

Konserthuset är fyllt till bredden med drygt 400 förväntansfulla sexåringar som kommit för att se musiksagan Svingelskogen fredagen den 17 maj. De kommer snart att få träffa alla djuren, ibland dessa Långhoppa Hare, Kirre Kurre Ekorre och Smartur Räv.

Karaktärerna från Svingelskogen
Karaktärerna från Svingelskogen

Hela konsertsalen sjuder av förväntan och sorlet är högt när drygt 400 barn samlas under ett och samma tak. Men ljudnivån ska bli högre:

– Hjälp nu till att klappa och ropa in Hasse.

Den taggade publiken skriker så att öronen ringer.

– Hasse, Hasse, Hasse, Hasse….

Hela salen kokar och Hasse Andersson kör den trallvänliga ”Guld och gröna skogar” som uppvärmning. Sen drar den riktiga föreställningen igång, Svingelskogen, som roat och underhållit barn i över 30 år.

Hasse Andersson spelar Isak Isbjörn som lärt de andra djuren hur man sjunger en äkta isblock`n roll. Barnen hänger på. Hela föreställningen, som frun Monica Forsberg satt upp, är mycket interaktiv. Klimax nås nog när Smartur Räv undrar:

– Kan ni flossa? Flossa med mig då så får vi se om vi har en chans i Let´s dance.

Under två dagar 16 och 17 maj har alla sexåringar i Kristianstad getts möjligheten att se på Svingelskogen. Efter dagens föreställning kommer totalt ungefär 800 barn och ett hundratal pedagoger ha sett föreställningen, det innebär merparten av alla förskoleklasser.

– Det är tredje året som förskoleklasserna har fått möjligheten att gå på föreställningen. Det är generöst och alltid mycket uppskattat, säger Jessica Termblad från Färlöv skola. Roligt att det denna gång dessutom blev i anslutning till förskolans dag. (16 maj, red.anm)

För att alla ska komma till konserthuset gör transportenheten ett jättejobb.

– Jag är helt imponerad av hur man har lyckats lösa logistiken, säger kommunikationsansvarig Ulrica Capion. Visserligen är det ju tredje året, men det är ju trots allt 900 som ska transporteras och helst också komma i tid.

Det är Sparbanken Skånes ägarstiftelser som står bakom föreställningen och totalt har den erbjudits i 15 kommuner.

– Vi gör detta för att vi vill att alla barn ska få möjlighet till att gå på en riktig musikföreställning som är riktad till dem, säger Helen Johansson som är projektledare på Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta. Det är inte alla som får den möjligheten annars och får uppleva sann musikglädje.

Förutom upplevelsen fick alla barnen med sig en liten pysselbok att ta med sig hem.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.