Yngsjöstrand
I Yngsjöstrand förses cirka 400 fastigheter med kommunalt VA.

Många områden längs Åhuskusten har redan försetts med kommunalt VA och nu pågår utbyggnaden för Yngsjöstrand. Det är dricksvattenförsörjning och spillvattenmottagande (avlopp från dusch, vask och WC) som är aktuellt att byggas ut. Dagvattenhantering (omhändertagande nederbörd och dränvatten från huset) är inte aktuellt för Yngsjöstrand utan det ordnas istället av fastighetsägare på egen tomt. Projektet påbörjades redan 2013 men har försenats i olika omgångar. Först på grund av ett överklagande rörande ledningsrätt. Sedan en laglighetsprövning av kommunfullmäktiges beslut att förtydliga verksamhetsområdet som ligger till grund för ledningsrätten. Kommunen har tecknat en överenskommelse med dagens dricksvattenleverantör (AB Yngsjöstrands vattenverk) om att ta över dricksvattenförsörjningen 1 januari 2020.
Status
Arbetet med att förse Yngsjöstrand med kommunalt vatten och avlopp är klart. Fram till och med 31 maj 2021 så levereras dricksvatten i de gamla rörledningarna, sedan stängs den tjänsten. Omkoppling till de nya vattenledningarna bör alltså ha utförts av fastighetsägare tills dess.
- Etapp 1: Slutbesiktningad och godkänd.
- Etapp 2: Entreprenaden är slutbesiktigad och klar. Breven "meddelande om förbindelsepunkt" och mer information kommer att skickas ut i månadsskiftet september/oktober 2020. När man får det brevet är man VA-abonnent hos Kristianstads kommun. Med brevet följer också en faktura för anläggningsavgift som man har 60 dagar på sig att betala. Observera att man måste betala fakturan och lämna in en VA-anmälan innan man får koppla in sig på de nya ledningarna. Under "Material" finns en guide hur LTA-pumpen ska kopplas in. Det är viktigt att anmäla om det finns fler än en bostadsenhet på fastigheten exempelvis gäststuga, Attefalls hus, friggebod osv med indraget VA. Om byggnadsuppgifterna inte korrigeras kan det få konsekvensen att ersättning inte kan erhållas vid eventuella skadeärenden i framtiden.
Material
Vanliga frågor
-
Vad gäller för vattenmätaren och hur ska den monteras?
All information om vattenmätaren finns här:
-
-
Vad gäller för oss som har så kallade skafttomter, måste vi gräva fram till vägen?
Ja. All grävning på den egna tomten, exklusive placeringen av LTA-pumpen, styrskåpet och ledningsstumpen ut från pumpen grävs av fastighetsägaren.
-
-
Vad gäller för avbetalning?
I speciella fall kan den nya abonnenten medges att avbetala sin anläggningsavgift (max 10 år).
-
-
Hur ser VA-taxorna ut i andra kommuner?
Svenskt vatten har sammanställd statistik för anläggningsavgifter. Läs mer här. OBS! Eftersom basförslaget för taxan tar hänsyn till tomtyta så är anläggningsavgifterna i statistiken jämförda mellan olika typhus. Du kan således inte jämföra typhusberäkningen rakt av mot ditt eget hus. Jämförelsen ska göras mot Kristianstads typhus (som också finns i statistiken) istället.
-
-
Vad gäller för obebyggda tomter – faktureras anläggningsavgift för dessa fastigheter också?
Ja, fast lägenhetsavgiftsdelen (10 800 kr/hus ex. moms) och dess eventuella påverkan av tomtyteavgiften utgår ur anläggningsavgiften. De faktureras istället när huskroppen uppförs och ska kopplas in. När det gäller diskussionen om att Länsstyrelsen i framtiden bör kunna lägga in veto mot byggrätt trots detaljplan (kopplat till översvämning/erosion) så kan vi inte ta hänsyn till ickebefintliga lagrum eller alla framtida eventualiteter.
-
-
Jag har en trekammarbrunn. Måste jag tömma den som vanligt och sluttömma brunnen det år vi kopplar in det kommunala avloppet?
Nej. Renhållningen aviserar fastighetsägare med trekammarbrunnar när det är dags för den årliga tömningen av brunnen. Det år du ska ansluta till det kommunala VA-nätet kan kontakta renhållningen och istället anmäla att du vill sluttömma brunnen efter att det nya avloppet kopplats på. På så sätt slipper du betala för två tömningar av brunnen under året.
När brunnen är tömd, kan du antingen gräva bort den om du vill, eller fylla den med singel/sand och låta den vara kvar på tomten.
-