Torsdag 19:e september

FRAMTIDSVECKAN

Workshop i redesign med Röda Korsets sygrupp


 

Tid: 11.00-16.00
Plats: Röda Korset, Västra Storgatan 51, Kristianstad
Arrangör:
Röda Korset

Välkommen att vara med och återbruka textil; sy om, sy nytt eller laga. Medlemmar ur redesign-gruppen och symaskiner finns på plats för att hjälpa dig. Ta med eget material eller hitta hos oss. Det är kostnadsfritt att delta. Lokala utställare finns på plats för att inspirera dig att återbruka prylar till konst eller nya bruksföremål. Drop in: 18-19/9 kl. 11-16. Café finns i anslutning till workshop. Kontaktperson: Jeanette Oredsson tel. 044-100955

 

Samtal med bönder om hållbart och innovativt lantbruk

Tid: 16.00-17.30
Plats: Restaurang Smaca, Cardellsgatan 12, Kristianstad
Arrangör: Krinova Inkubator & Science Park

Inbjudan och anmälningslänk nedan. Klimatförändringen gör att jorden blir varmare, att havsnivån stiger och att isar smälter. Både samhället och naturen påverkas, såväl jorden runt som på hemmaplan. Sveriges och världens klimatmål handlar om att begränsa den globala uppvärmningen till långt under två grader. Det innebär snabba och långsiktiga utsläppsminskningar genom förnybar energi, effektivisering, elektrifiering av transporter och industrier, hållbart skogs- och jordbruk, hållbar konsumtion med mera. Kunskap, lösningar och goda exempel finns, men om klimatmålen ska kunna nås behöver takten i klimatarbetet öka. I föredraget blandas senaste nytt om klimatfrågan med det vi alla redan vet.

Vad vi äter och hur vi producerar livsmedel är en av de största faktorerna som påverkar vår miljö och vårt klimat, det fastslår IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) i en rapport med speciellt fokus på markanvändning och klimatförändringar. I ett globalt perspektiv finns mycket arbete att göra, men hur ser det ut i Sverige? Hans Ramel, ordförande LRF Skåne, inleder vårt samtal med en överblick av det pågående hållbarhetsarbetet i Sverige.

Biodiversitet, kolinlagring, öppna landskap, proteinskifte och koldioxidekvivalenter; för oss som inte är experter kan vara svårt att se den stora bilden i ett komplext system. Vi reder vi ut begreppen tillsammans med lantbrukare från Kristianstadstrakten och passar på att få böndernas perspektiv på vad hållbart och innovativt lantbruk innebär. På plats finns representanter från tre olika gårdar och samtalet modereras av Jens Almqvist, Business Designer på Krinova. Anmälningslänk:  https://podio.com/webforms/20802945/1430519

 

Stadsodling i Malmö - en resa från guerilla gardening till kommersiell odling

Tid: 18.00
Plats: Hälsoträdgården, Tivoliparken
Arrangör: Trädgårdsföreningen

Helen Nilsson, projektledare på miljöförvaltningen i Malmö berättar om stadens erfarenheter från de första guerilla odlingarna till stora nylagda odlingsområden för kommersiell odling. Hon berättar om intresset från Malmöborna och staden och hur man har kommit samman för att driva frågan.

 

Röda Korsets internationella arbete – personliga erfarenheter och betraktelser från Afghanistan, Irak
och DR Kongo

Tid: 18.30
Plats: Regionmuseet, Hörsalen
Arrangör: Röda Korset, Studieförbundet Sensus

 
Sara Fridlund

Vi träffar Sara Fridlund som var delegat för internationella rödakorskommittén (ICRC) 2008-2014 och var på långa uppdrag i Afghanistan, Irak, DR Kongo och ett kort uppdrag i Ukraina 2014 i samband med konflikten som började där då. Sara har hela tiden arbetat med ICRCs skyddsverksamheter, i lite olika form i olika länder. Det har inneburit arbete med efterforskning och familjeåterförening, besök till fängslade, samt arbete till skydd av civilbefolkningen vad gäller dialog med civila och väpnade grupper/styrkor, dokumentation av krigsbrott samt utbildning kring krigets lagar.

Sara ska prata om denna internationella verksamhet, koppling till det som görs i Sverige samt dela med sig av personliga betraktelser och erfarenheter från sina uppdrag. Idag är Sara "hemma" igen på avdelning Vård där de bl.a. har behandlingscenter för krigsskadade och torterade. Hon arbetar mycket med externt arbete kring påverkan och samverkan med myndigheter och andra aktörer i Sverige och internationellt.

Efter föreläsningen kommer vi att hålla en speeddate!
Alla kan inte engagera sig internationellt, men man kan göra mycket på hemmaplan. Skånes stadsmission, Urbana Hembygdsgården, Röda Korset och Rädda Banen finns på plats och berättar om sin verksamhet. Det behövs fler volontärer. Är du sugen på att engagera dig? Hitta rätt aktivitet, som gör att du kan göra skillnad!
Till alla arrangemang på Regionmuseet delas gratisbiljetter ut i receptionen!

 

Glorientering - Agenda 2030

Plats: Tivoliparken
Arrangör: Agenda 21

Glorientering är en orientering med sjutton kontrollstationer där var och en representerar ett globalt mål. Varje kontroll har en bokstav. Placera dem i rätt ordning och klura ut lösenordet.  Vykorten som hör med uppdraget finns på Naturum eller Medborgarcenter. På vykorten finns det koordinater (kan uteslutas) och plats att skriva de bokstäver som bildar lösenordet. Det är en utomhusaktivitet som passar de flesta åldrar. Länken till Glorienteringens hemsida finns nedan. 

 

Varje dag under veckan:

Coop City Kristianstad - fokus på Fairtrade-märkta produkter, IceCoffe
Tid: Mån-fre 8-20, lör-sön 8-19 Plats: Coop City Kristianstad

Cykelcentralen - kom och prata cykel
Tid: Mån-fre 10-18, lör 10-14 Plats: Cykelcentralen, Blekingevägen, Kristianstad Nyhet!
Du kan hyra cykel hos Cykelcentralen

Ditt & Datt butik - konst och konsthantverk
Tid: Mån-tors 10-16, fred 10-15 , Östra Storgatan 21, Kristianstad 

Green MarcElla - din färgglada butik för en grönare värld
Tid: Tor 13-18 och lör 11-14 Plats: Tollarps Storgata 5, Tollarp

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.