Tisdag 17:e september

FRAMTIDSVECKAN

Matsvinnslunch i Huaröd

Tid: 12.00
Plats: Huaröds Lanthandel
Arrangör: Sensus, Hållbarutveckling Skåne
Inbjudan längst ner!

Huaröds Lanthandel erbjuder butikslagad lunch av mat i matsvinnets tecken. Dagens pris 70 kronor. Anmällan, ring 010 199 21 03 (senast den 13/8) eller info@huarodslanthandel.se

 

Naturutflykt till Ekenabben

Tid: 13.20 (cykel), 14.00 (bil) - åter ca 16.00
Plats: Naturums parkering för de som cyklar, Odalakyrkan för de som åker bil
Arrangör: Kristianstadsbygdens RPG, Studieförbundet Sensus

Gustav Helldén guidar i naturen. Ta med fika och vatten. Kontaktpersoner: Tove Brokhöj 0727-171212 (cykel) och Gustav Helldén 0767-852755 (bil).

 

Schysst choklad, godare värld

Tid: 14.00-15.00
Plats: HKR (endast för gastronomiprogrammet)
Arrangör: Agenda 21

Hur är det att vara kakaobonde? Vad innebär Fair Trade? Och kan våra chokladinköp verkligen motverka fattigdom och barnarbete? Det tar vi upp i detta föredrag, där vi pratar om och smakar på Fairtrade-märkt choklad. Med hjälp av de olika chokladkakorna lär vi mer om kakaoindustrin, Fairtrade-märkningen och hållbarhet i praktiken. Varmt välkommen till ett chokladprovningsföredrag som gör skillnad! 
Emily Turgman Gruian är föredragshållare, utbildare och strateg med fokus på Fair Trade, medveten konsumtion och inkluderande kommunikation. Hon driver företaget All Rights Consulting.

 

Generationsmöte mellan äldre och yngre

Tid: 14.00-16.00
Plats: Mötesplats Riksensständer, Kristianstad 
Arrangör: FN-föreningen, ABF

Seniorer möter unga tjejer och killar från olika kulturer över temat, t ex "ett Kristianstad där vi möts över gränser". Ca 10 unga (högstadium/gymnasium) och 10 äldre. Eva Johansson är samtalsledare.

 

Besök Axonaskolans trädgårdsland


Tid: 15.00-18.00, drop in
Plats: Axonaskolan, Tollarp
Arrangör: Axonaskolan i Tollarp

Andreas Andersson

Odling är på stark frammarch i Sverige och intresset är stort. Många anser att framtiden bla ligger i att börja producera mer egen mat. Kanske behöver vi hitta tillbaka till gamla tekniker och återupptäcka dessa. Kanske behöver vi hitta nya tekniker som möjliggör att grönsaker kan odlas även inne i städer och rent av i lägenheter eller uppe på hustak.  

På Axonaskolan har man odlat grönsaker i 5 år. Man odlar både på traditionellt sätt i ett skolträdgårdsland och mer tekniskt inne i klassrummen. Modernare tekniker man använder sig av är bla hydroponi, aquaponi och micro leaf. Axonaskolan är en hälsoskola där eleverna har idrott på schemat varje dag. Genom att medvetet arbeta med odlingen som en del i hälsoarbetet vill man öka elevernas förståelse för råvaror och bra kost. Odlingen har även en roll i det psykososciala välmåendet. Den ger ett gemensamt mål där personal och elever kan arbeta sida vid sida och nå framgång med odlingen utan krav och pekpinnar. 

En av de drivande personerna bakom Axonaskolans odlingar är NO-läraren Andreas Andersson. Sedan odlingen startade har Andreas blivit mer och mer övertygad om vinsterna det kan ge en skola att satsa på odling. Han försöker därför sprida sina tankar och ideer i sociala medier under pseudonymen "Odla i skola" och inspirera fler att komma igång. Andreas är även skribent i tidningar som Hemträdgården, Biologen och Natur & Trädgård. Under våren blev Andreas invald i styrelsen för Riksförbundet Svensk Trädgård för att även där jobba för bättre förutsättningar för skolor och föreningar att starta odlingar med barn.   

Tisdagen den 17 september finns det möjlighet att besöka Axonaskolans trädgårdsland. Andreas finns på plats för att visa upp landet, svara på frågor, diskutera framtida odling, visa upp hydroponi och hjälpa pedagoger som vill komma igång. Givetvis är även privatpersoner som är intresserade av ny spännande odling är varmt välkomna. Ingen föranmälan krävs.

 

Positiva Pengar 

Tid: 18.30
Plats: Regionmuseet, Hörsalen
Arrangör: Kristianstads FN-förening, ABF

Samuel Kazen Orrefur

Samuel Kazen Orrefur förklarar hur pengar skapas och fungerar samt hur de kan bli en positiv drivkraft i samhället. Föreningen Positiva Pengar säger att ungefär 98% av det vi dagligen använder som pengar är skulder i form av bankkrediter, som skapas av banker när de beviljar lån. Bara ca 2% av våra penger är sedlar och mynt, skapade av Riksbanken. Sparbanken Skånes vice VD Mikael Forsberg medverkar med kommentarer. Till alla arrangemang på Regionmuseet delas gratisbiljetter ut i receptionen!

 

Glorientering - Agenda 2030

Plats: Tivoliparken
Arrangör: Agenda 21

Glorientering är en orientering med sjutton kontrollstationer där var och en representerar ett globalt mål. Varje kontroll har en bokstav. Placera dem i rätt ordning och klura ut lösenordet.  Vykorten som hör med uppdraget finns på Naturum eller Medborgarcenter. På vykorten finns det koordinater (kan uteslutas) och plats att skriva de bokstäver som bildar lösenordet. Det är en utomhusaktivitet som passar de flesta åldrar. Länken till Glorienteringens hemsida finns nedan. 

 

Varje dag under veckan:

Coop City Kristianstad - fokus på Fairtrade-märkta produkter, bananer
Tid: Mån-fre 8-20, lör-sön 8-19 Plats: Coop City Kristianstad

Cykelcentralen - kom och prata cykel
Tid: Mån-fre 10-18, lör 10-14 Plats: Cykelcentralen, Blekingevägen, Kristianstad Nyhet!
Du kan hyra cykel hos Cykelcentralen

Ditt & Datt butik - konst och konsthantverk
Tid: Mån-tors 10-16, fred 10-15 , Östra Storgatan 21, Kristianstad 

Green MarcElla - din färgglada butik för en grönare värld
Tid: Tor 13-18 och lör 11-14 Plats: Tollarps Storgata 5, Tollarp

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.