Onsdag 23:e september

FRAMTIDSVECKAN

Skåda fågel och plocka skräp längs Linnérundan

Tid: 08.00
Plats: Samling vid naturums parkering
Arr: Nordöstra Skånes Fågelklubb

Häng med på en skådartur i ett tätortsnära område och plocka skräp längs vägen. Evert Valfridsson guidar bland Linnérundans fåglar. Ta med kikaren, om du har, och glöm inte lite förmiddagsfika! Aktiviteten är del i samarbetet ”Storstädning i Vattenriket”. 

 

 

Är du intresserad av att bli cykelpilot?

Tid: 08.30-09.30
Plats: Vid Tivolibadet
Arrangör: Omsorgsförvaltningen, Kristianstads kommun

Omsorgsförvaltningen har blivit sponsrade av Sparbanken Skåne med två lådcyklar till vår verksamhet. Kom förbi och få information kring lådcykeln och vad det innebär att vara cykelpilot.

 

Cykla med Svenska Turistföreningen

Tid: 9.00
Plats: Samling vid Tivolibadet
Arrangör: STF Östra Skåne, Studiefrämjandet Östra Skåne

Vi kommer att cykla det vi kallar för stadsrundan. Ca. 2 mil. Vi startar kl- 9.00 från Tivolibadet och cyklar mot Sommarlust, Nosaby, Hammar, C4 shopping, Hammarshus, Lägsta Punkten, Ekenabben, Udden och tillbaks. Fika är bra om ni tar med, för vi stannar och fikar på vägen. Uppskattad tid är mellan 3 – 4 timmar. Kontakt: Anita Persson på 0733-622510


 

Röda Korsets Första Hjälpen - grupp demonstrerar
Hjärt -och Lungräddning i Secondhand-butiken

Tid: 09.00-16.00. Demonstration av första hjälpen varje hel timme från kl. 13.00.
Plats: Secondhand-butiken, Västra Storgatan 51 I
Arrangör: Röda Korset

Information om verksamheten. Du kan också passa på att kolla ditt klimatavtryck i WWF’s klimatkalkylator - hur många jordklot förbrukar ditt hushåll varje år? I butiken finns även Öppen Symaskin - låna en symaskin för att fixa till dina grejer. Behöver du hjälp finns duktig personal på plats att fråga om råd.

 

Insects as a culinary delicacy

Tid: 13.00-14.00
Plats:
Hörsalen, Regionmuseet
Länk till Zoom-möte: 12.30-14.00. Passcode: 942895
https://us02web.zoom.us/j/83834889680?pwd=Um90b21MRlhxMjlpYTkweXJCQ0ZZQT09 

Arrangör: Folkuniversitetet

Professor Karin Wendin vid Högskolan Kristianstad ger en ca 45 minuter lång föreläsning under denna rubrik. Fördraget är uppdelat i två delar. Den första ger en bakgrund till varför insekter skulle kunna vara intressanta som mat. Föreläsningen är på svenska. Den andra handlar om ett nyligen avslutat forskningsprojekt om insekter som mat. Föreläsningen är på svenska. Biljetter till föreläsningarna på Regionmuseet kan hämtas i Regionmuseets reception från och med den 14 september.

  

Lokal odling i samverkan med närsamhället

Tid: 14.30-16.00
Plats: Hörsalen, Regionmuseet
Länk till Zoom-möte: 14.00-16.15. Passcode: 870555
https://us02web.zoom.us/j/85035841722?pwd=aDg4WkxQdFZJcFJiQ1lBZG1rYUFPZz09

Arrangör: Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet

Samverkan lokalt mellan odlare och konsumenter kan gynna ett hållbart jordbruk och en hållbar konsumtion. Runtom i landet ökar de nära kontakterna mellan odlare och konsumenter, bland annat i form av REKO-ringar. Under detta seminarium kan du höra tre företrädare för olika former av odling och samverkan i Skåne. Föredragshållare:

Håkan Rasmusson driver Rinnebäcks gård i Lunds utkanter. För att säkra åkermarken mot exploatering har han öppnat en naturanpassad golfbana. Han har startat flera REKO-ringar, odlar många äldre kultursorter och tar emot människor för språk- och arbetsträning.
Per O Andersson deltar i Sambruket i Sösdalabygden som arbetar för en hållbarare bygd som är mindre sårbar och mer produktiv. Omställningsprojektet drivs som en ekonomisk förening och äger två fastigheter. Man prövar alléodlingar och anuella odlingar och bjuder in till sociala arbetsdagar.
Emil Hillve på Dröblahus utanför Sösdala driver ett andelsjordbruk eller CSA, där konsumenten är delägare i jordbruket och åtar sig också att köpa mat från jordbruket till ömsesidig nytta. 
Biljetter till föreläsningarna på Regionmuseet kan hämtas i Regionmuseets reception från och med den 14 september. 

 

 


Agenda 2030 – fem år!
Vad har hänt, hur når vi målen om 10 år?
Vad är vår kommuns roll?
Hur ser våra ungdomar på en hållbar framtid?

Tid: 18.30
Plats: Hörsalen, Regionmuseet.
Länk till Zoom-möte: 17.30-19.45. Passcode: 878191
https://us02web.zoom.us/j/82178445513?pwd=ZjN5Nk9IZ0dFaGtCTTVXNitqV0J0Zz09

Arrangör: FN-föreningen, ABF Skåne Nordost

Medverkan av den nationella Agenda 2030-samordnaren Gabriel Wikström, Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson, Ungdomsrådets ordförande Bareen Sheikh i Kristianstads kommun, Karl Gemfeldt (C), representerar styret i kommunen samt Helen Persson (S), vice ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Biljetter till föreläsningarna på Regionmuseet kan hämtas i Regionmuseets reception från och med den 14 september.

 

Glorientering - Agenda 2030

Plats: Tivoliparken
Arrangör: Agenda 21

Glorientering är en orientering med sjutton kontrollstationer där var och en representerar ett globalt mål. Varje kontroll har en bokstav. Placera dem i rätt ordning och klura ut lösenordet.  Vykorten som hör med uppdraget finns på Naturum eller Medborgarcenter. På vykorten finns det koordinater (kan uteslutas) och plats att skriva de bokstäver som bildar lösenordet. Det är en utomhusaktivitet som passar de flesta åldrar. Länken till Glorienteringens hemsida finns nedan.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.