Lördag 19:e september

Invigning

Dykarna städar Åhus hamn

Tid: 10.00 till eftermiddagen
Plats: Åhus hamn vid båtslipen intill båtmacken
Arrangör: Christianstad divers

Vad döljer sig på botten? Christianstad divers plockar upp skräp i hamnen i Åhus. Kom och se vad de fiskar upp! Aktiviteten är del i samarbetet ”Storstädning i Vattenriket”.

 

Vad döljer sig på botten av Helge å?

Tid: 11.00-13.00
Plats: Mellan Tivolibryggan och Tivolibadet
Arrangör: Kristianstads Sportdykarklubb

Kristianstads sportdykarklubb plockar upp skräp i Helge å längs Tivoliparken. De hoppar i vid Tivolibryggan och dyker upp mellan Naturumbron och Tivolibadet.
Aktiviteten är del i samarbetet ”Storstädning i Vattenriket”.

 

Paddla och plocka skräp

Tid: 11.00-14.00
Plats: C4 Kajakklubb, Lastageplatsen
Arrangör: C4 Kajakklubb

Paddla och plocka skräp. Följ med kajakklubben C4 Kajak på en paddeltur längs Helgeåns stadsnära stränder och plocka skräp från vattnet. Kajak och flytväst finns att låna.
Aktiviteten är del i samarbetet ”Storstädning i Vattenriket”.

 

****************************************

Invigning  av  Framtidsveckan på  Barbacka

****************************************

Tid: 11.45
Plats: Innegård, Kulturhuset Barbacka 
Arrangör: Kulturhuset Barbacka, Framtidsveckan

Välkommen till invigning av Framtidsveckan!
På plats finns arrangörer med aktiviteter och information om veckans program.

 • Kulturhuset Barbacka passar på att inviga sina bikupor på innergården med slungning och möjlighet för alla som vill att smaka på den nyslugna honungen. Medlemmar från Kristianstadsbygdens biodlarförening visar hur slungning går till och berättar om bin och biodling.
 • En mini-tipsrunda där en kan lära sig mer om våra värdefulla bin. Vi drar fem vinnare av barnens inlämnade rätta svar. Vinsten är fem insektshotell (Agenda 21).
 • I ”öppen ateljé” finns möjlighet att skapa insekter utifrån verklighet och fantasi på den stora gårdstavlan.
 • Världens Barn är en av Radiohjälpens största insamlingskampanjer och ett samarbete med 13 civilsamhälles­organisationer, SVT och Sveriges Radio P4. I och med den rådande pandemin är insamlingen Världens Barn viktigare än någonsin. När pandemin sprids till de mest utsatta samhällena blir konsekvenserna stora för barn i utsatthet.  Vid invigningen av Framtidsveckan kan du swisha ditt bidrag till Världens Barn. Vi erbjuder  ett par trevliga aktiviteter:
 • JORDEN RUNT FÖR VÄRLDENS BARN
  Tillsammans försöker vi ta oss ett helt varv runt Jorden och varje meter räknas! Det viktigaste är inte hur du gör, eller kanske ens hur långt du tar dig, utan att du faktiskt vill vara med och göra skillnad.
 • TIPSPROMENAD
  10 frågor om FN:s globala mål som passar barn 7-12 år.
  10 omvärldsfrågor för äldre barn och vuxna.

Aktiviteterna håller på fram till kl. 15.00,
vid dåligt väder flyttar vi inomhus så gott det går.

OBS: Med anledning av Covid-19 kommer vi hålla ett maxantal för deltagare i de olika aktiviteterna. Det kan innebära att det är fullt vid vissa tider, men vi hoppas att alla som vill kommer kunna delta.

Agenda 2030, FN:s 17 globala hållbarhetsmål, är plattformen för Framtidsveckan och målet är att Kristianstads kommun ska bli en än mer hållbar kommun ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Den 1 januari 2020 blev Barnkonventionen lag i Sverige vilket innebär en större skyldighet och en ökad möjlighet för domstolar och myndigheter att sätta barnets rättigheter i fokus. Av den anledningen passar det utmärkt att Framtidsveckans invigning det här året sker på just Kulturhuset Barbacka. En plats som finns till för Kristianstads barn och unga.

***************************************

Storstädning i Vattenriket

Tid: 11.00-14.00
Plats: Naturum
Arrangör: Biosfärskontoret, Tekniska förvaltningen

I staden, i naturen och i havet. Överallt finns det skräp. Under Framtidsveckan storstädar vi i Vattenriket. Vi börjar på Håll Sverige Rent-dagen med att plocka skräp i naturums närområdet. Start kl 11 utanför naturums entré. Vi pratar skräp och berättar om alla storstädningsaktiviteter under Framtidsveckan. Det blir en introduktion till Håll Sverige rents skräpplockarapp (skrappen) där vi kommer att ha lagt upp Storstädning i Vattenriket som ett event. De som vill kan anmäla sig och skriva in det de plockar under veckan. Vi visar också den nya skräpholken. Samarrangemang med Regionmuseet och Tekniska förvaltningen. Aktiviteten är del i samarbetet "Storstädning i Vattenriket".

 

Pilgrimsvandring

Tid: 14.00-16.00
Plats: Start och avslutning vid Odalkyrkan, Gärdsgatan 16.
Arrangör: Ekumeniska Rådet i Kristianstad

Pilgrimsvandring med start och avslutning vid Odalkyrkan, Gärdsgatan 16. Vi går ca 5 km och reflekterar kring några av de Globala målen kopplat till olika Bibelord. Ta gärna en fikakorg. Ledare: Sven-Ove Svensson, pastor i Odalkyrkan. Inbjudan finns i "Dokument".

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.