Lördag 14:e september

Invigning

INVIGNING AV FRAMTIDSVECKAN

 

 

Tid: 11.00-14.00
Plats: Lilla Torg i Kristianstad
Arrangör: Framtidsveckan

Agenda 2030, FN:s 17 globala hållbarhetsmål, är plattformen för Framtidsveckan och målet är att Kristianstads kommun ska bli en än mer hållbar kommun ekonomiskt, socialt och ekologiskt.

 • kl. 11.00 Invigningen hålls av FN-föreningens ordförande tillika sammankallande i styrgruppen Jan Lindelöf tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Bo Silverbern (M) och kommunstyrelsen, 2:e vice ordförande Anders Tell (S).
 • Helge Änglar, ett Rock- och popband spelar. Helge Änglar är ett rock- och popband från Kristianstad som består av Alexander, Mattias, Mikael, Martin och Lars. Helge Änglar har funnits sedan 2001 och spelar för människor i alla åldrar. 
 • ca kl. 12.00 Ett samtal kommer att ske med Magnus Lund, klimatstrateg i kommunen kring kommunens klimatarbete.
 • Gruppen Future dansar för miljön.
 • ca 13.00 Hållbart på Regionmuseet - Camilla Junger, biträdande museichef på Regionmuseet i Kristianstad berättar om hur de arbetar med ett av museets fyra prioriterade områden för perioden 2019-2022.
 • Maja Rosén, grundare av kampanjen flygfritt 2020 presenterar. Som nyårslöfte beslutade Maja  att bli mer utmanande och börja ställa frågor. Vill du veta mer kom och lyssna på Maja kl. 15.00 på Regionmuseet.

 

Deltagare på torget:

Green MarcElla
Handarbeten sytt på nytt. Vintage och återbruksbutik säljer nyskapade, unika produkter av naturmaterial och broderier. Genom att ta hand om det vackra som redan finns, utmanas vår kreativitet, miljön skonas och kulturarv bevaras.

Skåne Stadsmission
Skåne Stadsmission arbetar med människor som lever i utsatta livssituationer och erbjuder professionellt stöd, både och akut och långsiktigt. I Kristianstad driver Skåne Stadsmission Café David och Nattjouren. Café David är en öppen mötesplats och ett café. Här erbjuds människor som lever i hemlöshet och social utsatthet, människor med psykisk ohälsa och aktivt missbruk, en lugn och trygg plats att vara på. Café David erbjuder så väl professionellt som medmänskligt stöd. Café David erbjuder akut hjälp i form av mat, rena kläder, dusch- och tvättmöjligheter men även en social gemenskap. Nattjouren i Kristianstad drivs i form av ett natthärbärge och har öppet 365 dagar om året. Här erbjuds människor i akut hemlöshet en lugn och trygg plats. Nattjouren tillgodoser akuta behov i form av mat, kläder, tvätt och duschmöjligheter samt en social gemenskap och en trygg sängplats för natten. Vi kommer att samla in mössor och vantar inför vintern, önskar du skänka något annat/mer är du välkommen att lämna det på Café David på Norretullsvägen, måndag-fredag kl. 10-14, lördag-söndag kl. 10-12. Vi söker alltid volontärer till våra verksamheter och vill du veta mer är du välkommen att besöka oss på plats.

Joffi butiken
Rättvis Handel – Vi behöver varandra: För att odlaren har rätt till sin del av kakan. Joffi vill vara med och bidra till en bättre värld. Försäljningen av Fairtrade-produkter är en del i det arbetet. Talesättet "ingen kan göra allt, men alla kan göra något" är passande i sammanhanget. Kaffe, te och choklad är typiska produkter där vi kan tänka rättvisemärkt.

Naturskyddsföreningen
Vi är blåslampan för ett hållbart samhälle och skapar band till naturen genom guidade vandringar. Du kan vara en del av oss och vara med och rädda världen. Vi har bjudit in Maja Rosén från Flygfritt år som kommer att kampanja bredvid oss.

Hous of Beatrice
House of Beatrice – HoB – är ett arbetsintegrerande socialt företag med verksamhet på Näsby i Kristianstad. Verksamheten tillhandahåller en beprövad pedagogik och verktyg så som språk och arbetsförberedande aktiviteter för att minska avståndet till arbetsmarknaden för personer som står utanför på grund av bristande språkkunskaper och vana av kulturen på den svenska arbetsmarknaden. Vårt syfte är att integrera personer, huvudsakligen kvinnor, som står utanför arbetsmarknaden genom att erbjuda högkvalitativ språkträning och närhet till arbetsmarknaden genom arbetsförberedande aktiviteter. Idag har HoB 15 anställda och många tidigare anställda har gått vidare till andra arbetsgivare. Den årliga genomströmningen av deltagare är 130 varav 65% går vidare till högre studier eller arbete. Detta är en väldigt bra siffra då många av deltagarna är personer som haft svårt att klara tidigare insatser. HoB:s största intäkt har varit språk/arbetstäning som stått för ungefär 70% av omsättningen. Övriga intäkter kommer från städuppdrag, matlagning, kursverksamhet, trädgårdsskötsel och odling. Vårt syfte är att bygga ett hållbart samhälle både för miljö och socialt. 

Brownbetty of Sweden
Fotoutställningen Close to Nature: Framtidsveckan för en hållbar utveckling är en utmärkt plattform att visa fotoutställningen på och "Close to narure" har samtidigt viktiga budskap. Bland annat att vara en intresseväckare för klimatet, att inspirera till en förändring av vårt sätt att leva och att vi ska leva i symbios med naturen. Utställningen är ett samarbete mellan konstnären Chris Robertson och fotografen Micke Brenk. Chris Robertson arbetar under mottot "Hållbar konst flyttar in!" genom sin konstbyrå Brownbetty of Sweden som genom konst och kultur genomför kreativa workshop och event.

 Foto: Brente

Konstbyrån erbjuder olika estetiska upplevelser i form av konst- & kulturevent/workshops. Med kreativitetens hjälp visas att alla kan ta del av skapandets kraft. För mig är det viktigt att alla ska kunna ta del av konst och kultur oavsett var man befinner sig i livet. Ung eller gammal, organisation eller privatperson. Brownbetty of Sweden är noga med att tillverka alla produkter med största möjliga miljötänk, för mig är det viktigt att vi alla, tar vårt miljöansvar och tänker mer än en gång på hur framställning påverkar vår miljö, vilka samarbetspartner vi har, och vilket ansvar de tar. 

Fairtrade City
Kristianstads kommun är Fairtrade Ciy-diplomerad. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt ett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butik, på serveringsställen och på arbetsplatser. Information om Faritrade-märkningen kommer att finnas på plats.

Svenska Lottakåren
Vad gör Lotta för Framtiden? Svenska Lottakåren engagerar och utbildar kvinnor för att ta en aktiv roll i händelse av en kris eller störning i samhället. Sedan 1924 har Svenska Lottakåren stått för folkförankring och uppslutning kring hur vi tillsammans skapar ett säkrare samhälle. Ytterst är vi budbärare av varför frågor som fred, demokrati och mänskliga rättigheter är värda att försvara. Vi kommer ge dig tips för att vara förberedd på en samhällskris och visa vad du kan ha i en krislåda. Är du nyfiken på oss Lottor och hur vi verkar så kom och besök oss i vårt monter.

C4Energi
C4 Energi är det lokala och hållbara energibolaget i Kristianstads kommun. Under invigningen av Framtidsveckan kommer C4 Energi vara på plats för att visa upp och berätta om sina miljövänliga produkter och tjänster. Närproducerad el, solceller, fjärrvärme och ett utbyggt fibernät som en del av hållbar utveckling är lite av det C4 Energi kommer att berätta mer om. 

Kristianstads FN-förening
Föreningen - är en del av den svenska FN-rörelsen. Hållbar utveckling och Agenda 2030 är tillsammans med Fred, säkerhet och nedrustning samt Mänskliga rättigheter och demokrati de tre huvudspåren. Vi satsar just nu på kampanjen Nej till kärnvapen!    

Skånemejerier
Skånemejeriers mål: halvera matsvinnet till 2030
FN:s globala mål och att skapa en hållbar konsumtion och produktion är centralt för Skånemejerier som har ett nära samarbete med leverantörer, kunder och konsumenter för att förebygga avfall och matsvinn kopplat både till produktion och produkter. Att minska matsvinnet är en av Skånemejeriers prioriterade frågor och sedan 2017 har Malmömejeriet minskat kasserade produkter med 70 %. Vi har också ett samarbete med Skånes stadsmission där de kan mätta hungriga magar i sin verksamhet med näringsrika produkter som vi har som överskott. Ett arbete som vi vill utveckla framöver.

Skånetrafiken
Flexa mer – åk buss och tåg när du kan, ta bilen när du måste. Visst är det lättare att göra något tillsammans? Vi är många som vill leva mer hållbart, vi är många som vill göra en förändring. Det finns en kraft i det. Vi vill hjälpa dig att bli en del av lösningen. Det som är bra för klimatet är ofta också bra för din hälsa. Och för din ekonomi. Som att cykla eller gå, som att äta mer grönt, som att ta bussen eller tåget ibland. För när du reser med oss släpper du ut 90 procent mindre koldioxid än om du kör bil. Ju fler vi blir desto bättre mår miljön, så börja flexa du med. Lite i taget. Varje resa räknas! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Flygfritt år och tågsemester                        

 Maja Rosén

Tid: 15.00-16.30
Plats: Regionmuseet, Hörsalen
Arrangör: Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet

Maja Rosén driver kampanjen "flygfritt år" inom organisationen "Vi håller oss på Jorden". Sakligt och vasst punkterar hon motståndare i debatter i nyhets-tv och nu kommer hon och berättar om kampanjen och varför vi kan göra skillnad genom att avstå från flyget. Tillsammans med Rune Stenholm Jakobsen pratar vi även om tågsemester, idéer, tips, lösningar och upplevelser. Till alla arrangemang på Regionmuseet delas gratisbiljetter ut i receptionen!

 

Klimatfrågan: en hotbild med lösningar

Tid: 17.00-18.30
Plats: Regionmuseet, Hörsalen
Arrangemang: Folkuniversitetet

Markku Rummukainen

Klimatförändringen gör att jorden blir varmare, havsnivån stiger och att isar smälter. Både samhället och naturen påverkas, såväl jorden runt som på hemmaplan. Sveriges och världens klimatmål handlar om att begränsa den globala uppvärmningen till långt under två grader. Det innebär snabba och långsiktiga utsläppsminskningar genom förnybar energi, effektivisering, elektrifiering av transporter och industrier, hållbart skogs- och jordbruk, hållbar konsumtion med mera. Kunskap, lösningar och goda exempel finns, men om klimatmålen ska kunna nås behöver takten i klimatarbetet öka. I föredraget blandar Markku Rummukainen senaste nytt om klimatfrågan med det vi alla redan vet. Markku är professor i klimatologi vid Lunds universitet och klimatrådgivare vid IPCC:s nationella kontaktpunkt vid SMHI. Hans forskning handlar om utveckling och utvärdering av avancerade regionala och globala klimat- och jordsystemmodeller, och deras tillämpningar på klimatprojektioner och -scenarier. Modellutvecklingen grundar sig på fysikalisk vetenskaplig förståelse av klimatsystemet och dess processer. Till alla arrangemang på Regionmuseet delas gratisbiljetter ut i receptionen!

 

Varje dag under veckan:

Coop City Kristianstad - fokus på Fairtrade-märkta produkter
Tid: Mån-fre 8-20, lör-sön 8-19 Plats: Coop City Kristianstad

Cykelcentralen - kom och prata cykel
Tid: Mån-fre 10-18, lör 10-14 Plats: Cykelcentralen, Blekingevägen, Kristianstad
Nyhet! Du kan hyra cykel hos Cykelcentralen

Ditt & Datt butik - konst och konsthantverk
Tid: Mån-tors 10-16, fred 10-15 , Östra Storgatan 21, Kristianstad 

Green MarcElla - din färgglada butik för en grönare värld
Tid: Tor 13-18 och lör 11-14 Plats: Tollarps Storgata 5, Tollarp

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.