Fredag 20:e september

FRAMTIDSVECKAN

Invigning av fiskebrygga

Tid: 9.00-10.30
Plats: Kanalhusets nya fiskebrygga, Kristianstad
Arrangör: naturum Vattenriket

Vi provar fiskelyckan vid Kanalhusets nya fiskebrygga som är tillgänglig för alla. Efter invigningen bjuder vi på fika!

 

Hur kan Kristianstad främja hållbarhet och bli en cykelstad i framkant med hjälp av enkla åtgärder?

Tid: 9.00-11.00
Plats: Rådhus Skåne, rum 114
Arrangör: Kristianstads kommun, Cykelfrämjandet, Svenska cykelstäder, STF

Anmälan till ella.ekenberg@kristianstad.se senats den 16/9.
Cykeln är en viktig nyckeldel för att skapa hållbara, hälsosamma och aktiva städer. Den har en stor potential för att vara ett verktyg för kommuner att möta samhällsutmaningar såsom ett förändrat klimat och försämrad folkhälsa. Men för att åstadkomma detta krävs ett aktivt arbete för att främja cykling inom kommunen. Som en del av Framtidsveckan 2019 i Kristianstad anordnar Kristianstads kommun, Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder ett seminarium och workshop riktat till kommunpolitiker, tjänstemän men är även öppen för andra deltagare med ett intresse för cykelstaden Kristianstads utveckling.

Seminariet utforskar hur Kristianstad kan arbeta för ökad, säker och attraktiv cykling med hjälp av enkla åtgärder inom infrastruktur, beteendepåvekanssatsningar och den egna organisationen. Under seminariet presenteras inspirerande exempel från runtom i Sverige och internationellt om hur kommuner med en bred verktygslåda kan främja cykling. De deltagande bjuds in att diskutera hur dessa skulle kunna appliceras i Kristianstad. En viktig del av att vara en cykelstad är att satsa på infrastrukturen för cykling. Men cykelinfrastruktur är mer än bara cykelväg, med en kombination av flera enkla åtgärder kan en kommun ta stora framsteg mot bättre och säkrare förutsättningar för cyklister.

Emil Törnsten, Svenska Cykelstäder delar med sig av exempel från hur cykelstäder arbetar med enkla åtgärder för att öka cyklingen. För att bli en cykelstad krävs dock mer än bara infrastruktursatsningar, det innebär även beteende och attitydförändringar bland invånare, samt ett aktivt arbete för att göra cykling tillgänglig för fler.

Emilia Sternberg, Cykelfrämjandet berättar om sociala projekt och beteendepåverkansatsningar som kan bidra till att skapa en mer öppen, välkomnande och tillgänglig cykelkultur. Hon kommer även visa hur en kommun kan leda med exempel som arbetsgivare genom att skapa goda förutsättningar för cykling inom den egna organisationen.

Ella Ekenberg, Kristianstads kommun berättar om utmaningen "Cykla till jobbet" för företag med säte i Kristianstads kommun. Under utmaningen ska så många som möjligt av företagens anställda cykelpendla till och från arbetet. Förhoppningen är att utmaningen skall inspirera fler att cykla till och från jobbet, både under utmaningen men även framöver. Seminariet avslutas med en workshop om hur dessa exempel kan tillämpas i Kristianstad och hur kommunen kan arbeta aktivt för att bli en cykelstad i framkant.

Representanter från Svenska Turistföreningen, STF kommer att vara på plats i Rådhuset. I Kristianstadskretsen så är cyklingar under vår och sommar en stor del av verksamheten och de stödjer helhjärtat målet att främja hållbarhet och bli en cykelstad. Seminariet avslutas med en workshop om hur dessa exempel kan tillämpas i Kristianstad och hur kommunen kan arbeta aktivt för att bli en cykelstad i framkant.

 

Ett tillgängligt Kristianstad för alla!


Tid: 10.00
Plats: samling på Darins konditori
Arrangör: FN-föreningen, ABF

Vi undersöker på förmiddagen den fysiska och psykiska tillgängligheten i centrala Kristianstad och följer upp på eftermiddagen med föreläsningar kring bl a socialt företagande med inriktning mot funktionsnedsatta.

 

Fridays For Future

Tid: 12.00-15.00, demonstrationståg kl. 15.00
Plats: Framför ingången till Rådhus Skåne, Stora Torg
Arrangör: Fridays For Future

Global klimatdemonstration vid Rådhus Skåne och på Stora Torg. I ett tält kan man måla, skriva och på annat sätt ge uttryck för klimatoro och krav på radikala och snabba åtgärder. Ett demonstrationståg kommer att gå genom centrum kl. 15.00. 
Facebook: Fridaysforfuture-Kristianstad

 

Socialt företagande med inriktning mot funktionsnedsatta - föreläsning!

Tid: 15.00
Plats: Regionmuseet
Arrangör: FN-föreningen, ABF

Björn Jönsson, Funkibator Syd, och Per ”Pax” Axensköld, Furubodaambassadör håller i en föreläsning kring bl a socialt företagande med inriktning mot funktionsnedsatta.
Till alla arrangemang på Regionmuseet delas gratisbiljetter ut i receptionen!

 

Glorientering - Agenda 2030

Plats: Tivoliparken
Arrangör: Agenda 21

Glorientering är en orientering med sjutton kontrollstationer där var och en representerar ett globalt mål. Varje kontroll har en bokstav. Placera dem i rätt ordning och klura ut lösenordet.  Vykorten som hör med uppdraget finns på Naturum eller Medborgarcenter. På vykorten finns det koordinater (kan uteslutas) och plats att skriva de bokstäver som bildar lösenordet. Det är en utomhusaktivitet som passar de flesta åldrar. Länken till Glorienteringens hemsida finns nedan.

 

Varje dag under veckan:

Coop City Kristianstad - fokus på Fairtrade-märkta produkter, choklad 
Tid: Mån-fre 8-20, lör-sön 8-19 Plats: Coop City Kristianstad

Cykelcentralen - kom och prata cykel
Tid: Mån-fre 10-18, lör 10-14 Plats: Cykelcentralen, Blekingevägen, Kristianstad Nyhet!
Du kan hyra cykel hos Cykelcentralen

Ditt & Datt butik - konst och konsthantverk
Tid: Mån-tors 10-16, fred 10-15 , Östra Storgatan 21, Kristianstad 

Green MarcElla - din färgglada butik för en grönare värld
Tid: Tor 13-18 och lör 11-14 Plats: Tollarps Storgata 5, Tollarp

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.