Fredag 25:e september

FRAMTIDSVECKAN

STOPP! MIN KROPP!
En inbjudan att prata med barn på lågstadiet om kroppen och gränser 

Tid: 12.30
Plats: Hörsalen, Regionmuseet.
Länk till Zoom-möte: 12.00-15.00. Passcode: 605787
https://us02web.zoom.us/j/84472992509?pwd=VlRUMEhLUW95dld1SDZZK2R0VDFnZz09

Arrangör: Rädda Barnen

Välkommen till en kostnadsfri föreläsning med fokus på hur vuxna i skolans värld kan arbeta med frågor som rör kroppen, integritet och övergrepp. Föreläsarna är Sara Skoog och Suzanna HolmbergAtt prata med barn om kroppen och kroppens privata områden kan ibland kännas svårt och utmanande. Därför har Rädda Barnen tagit fram vägledningen Stopp! Min kropp! Med utgångspunkt i vägledningen kommer ni få ta del av råd och tips som kan vara användbara i det vardagliga arbetet.

Vi kommer också presentera vårt alldeles nya skolmaterial Stopp! Min kropp!, som vänder sig till barn i 7–9 års ålder. Materialet består av fem korta filmer och tillhörande kortlåda med fakta, frågor och aktiviteter om känslor, kroppen och vad man får och inte får göra med andras kroppar. Materialet är tänkt att vara användbart och tydligt för dig som vuxen i skolan och samtidigt lärorikt och spännande för barnen. Se förhandstitt https://www.youtube.com/watch

Biljetter till föreläsningarna på Regionmuseet kan hämtas i Regionmuseets reception från och med den 14 september.

 

Filmvisning: Honeyland/Honungslandet

Tid: 14.00
Plats: Hörsalen, Regionmuseet
Arrangör: FN-föreningen, ABF Skåne Nordost, Filmmuseet/Regionmuseet, Hyresgästföreningen

Filmen Honeyland/Honungslandet visas i hörsalen på Regionmuseet med koppling till Agenda 2030, mål nr 15, Ekosystem och biologisk mångfald. På den nordmakedonska landsbygden lever Hatidze, en av de sista i sitt skrå. Hon är den sista kvinnan i Europa som samlar vildhonung. Med varsamhet och sitt expertis förvaltar hon sina bikolonier med stor respekt och vördnad för de små djuren, så vitala för planetens ekosystem. Biljetter till föreläsningarna på Regionmuseet kan hämtas i Regionmuseets reception från och med den 14 september.

 

FN – en vital 75 åring

Tid: 14.40-15.20
Plats: Digitalt. Länken hittar du här...
Arrangör: FN-förbundet, ABF Skåne Nordost

FN är världens samarbetsorganisation som sedan starten för 75 år sedan har fört världens länder och ledare samman i gemensamma beslut och ställningstaganden om allt från fredsbevarande insatser till deklarationen om de mänskliga rättigheterna och mycket mer. Agenda 2030, världens mest ambitösa handlingsplan för hållbar utveckling, är ett av många beslut som världen nu strävar efter att genomföra efter förmåga och politisk vilja och som bygger på många av de beslut som världen enats om under de senaste 75 åren. Under de senaste veckorna har FN:s generalförsamling öppnat sin 75 session och Agenda 2030 har fyllt fem år. Under 40 minuter kommer vi att belysa dagsläget inom FN och hur genomförandet av Agenda 2030 framskrider.
Medverkande:
Peter Wallensteen, professor i Freds- och konfliktsforskning
Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare och chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete
Olof Skoog, EU:s FN-ambassadör.
Moderator:
Annelie Börjesson, Ordförande Svenska FN-förbundet

 

Global klimataktion på stan

Tid: 16.00
Plats:  Samling Stora Torg
Arrangör: Fridays for Future Kristianstad

Klimatdemonstration i samband med den globala klimataktionsdagen. Vi går genom centrum med färgglada rep med affischer på utrotningshotade arter och en bår med ett sjukt jordklot. Klimatkören sjunger på utvalda platser. Vi håller distans genom knutar på repen. Max 50 deltagare. 


 

Glorientering - Agenda 2030

Plats: Tivoliparken
Arrangör: Agenda 21

Glorientering är en orientering med sjutton kontrollstationer där var och en representerar ett globalt mål. Varje kontroll har en bokstav. Placera dem i rätt ordning och klura ut lösenordet.  Vykorten som hör med uppdraget finns på Naturum eller Medborgarcenter. På vykorten finns det koordinater (kan uteslutas) och plats att skriva de bokstäver som bildar lösenordet. Det är en utomhusaktivitet som passar de flesta åldrar. Länken till Glorienteringens hemsida finns nedan. 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.