Gammalt telenät ersätts

Digitaliseringen i samhället kräver snabba, stabila och driftsäkra kommunikationstjänster. Det gamla telenätet klarar inte kraven och måste därför avvecklas. Nedläggningen av det så kallade kopparnätet har påbörjats och samtidigt stängs många äldre telestationer i Kristianstads kommun.

Det gamla kopparnätet, som används av flera andra tjänsteleverantörer, ägs till stora delar av Telia. Arbetet med att framtidssäkra nätet pågår i hela Sverige under flera år.

Varför läggs telestationer ner?

Färre kunder använder det gamla kopparnätet när hushållen går över till mobiltelefon och mobila tjänster. Telestationerna är också gamla och kräver mycket underhåll. För få kunder gör det inte längre möjligt att ha kvar och underhålla alla telestationer på landsbygden. Istället erbjuds tjänster via fiber- eller mobilnätet.

När börjar vårt kopparnät läggas ner?

Telias började arbetet med nedläggningen av kopparnätet i Kristianstad kommun i maj 2018. Telestationer läggs successivt ner på hela landsbygden i Sverige.
Läs mer om nedläggningen på Telias sida

Vem berörs?

Privat- eller företagskunder hos Telia och andra operatörer som är kopplade till telestationerna i Barum, Bjärnhult, Djurröd, Ekestad, Huaröd, Ilnestorp, Mjönäs, Nymö, Oppmanna, Rickarum, Röetved, Skärsnäs och Norra Strö. Nuvarande tjänster för telefoni, bredband, TV och olika företagstjänster påverkas. Totalt rör förändringen omkring 650 abonnenter.

Vad händer när kopparnätet läggs ner?

Så här går det till:

 • Telia informerar sina befintliga kunder (privatpersoner och företag)
 • Telia informerar andra leverantörer som erbjuder tjänster via kopparnätet. Dessa leverantörer  informerar sedan sina kunder

Telia erbjuder en lösning som ungefär motsvarar den tidigare.

Vad behöver jag göra?

 • Är du ansluten till någon av telestationer i Barum, Bjärnhult, Djurröd, Ekestad, Huaröd, Ilnestorp, Mjönäs, Nymö, Oppmanna, Rickarum, Röetved, Skärsnäs eller Strö kommer din leverantör av telefon eller internet att informera dig om vad som gäller.

 • Är du kund hos Telia ska du redan ha fått information om nedläggningen och erbjudande om nya lösningar genom mobilt bredband och en utomhusmast som förstärkning. Om inte bör du kontakta Telia - 020-34 12 40

 • Är du ansluten till kopparnätet men inte har Telia som leverantör ska leverantören informera dig senast 3 månader innan nedläggningen sker. Om du saknar information den 1 mars 2018 bör du kontakta din leverantör. Du kan också kontakta Telia för information om deras lösning.
  Telia - 020-34 12 40

 • I några av orterna där telestationer läggs ned finns det ett fibernät utbyggt och i andra orter pågår utbyggnaden under 2018. Telefoni, internet och TV tjänster kan erbjudas via fibernätet. Kontakta C4 Energi för att ta reda på om detta alternativ är tillgängligt för dig.
  Till C4 Energi

 • OBS! Väljer du att inte göra något så slutar din telefon och internetuppkoppling via kopparnätet att fungera efter den 31 maj 2018.


Vad erbjuder Telia?

Via Telia kan du skaffa ett mobilt bredband – ett särskilt erbjudande med större surfmängd i samband med nedläggning av telestationerna . Ibland stöds det mobila bredbandet upp med en extra antenn på taket. Detta sker kostnadsfritt.

Frågor och svar och övrig information från Telia

Lösningar för privatpersoner

Lösningar för företag

 

Behöver du hjälp?

Om du inte erbjuds en ny lösning av din nuvarande operatör säkerställer Telia att du får möjlighet till ett annat alternativ för telefoni eller internet. Den operatörsneutrala tjänsten Telekomguiden kan hjälpa dig att hitta det alternativ som passar dina behov bäst. 

 

Telekomguidens kundtjänst

Telefon: 010 -130 79 00

E-post: info@telekomguiden.se

Webb: www.telekomguiden.se

Post- och telestyrelsen, PTS, är den myndighet som bevakar områdena elektronisk kommunikation och post i Sverige. Hos dem kan du läsa mera om utvecklingen och hur den påverkar dig som konsument.

PTS information om förändringar i tele- och bredbandsnäten

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.