Ivö Klack

På norra delen av Ivön i Ivösjön finns ett mycket intressant naturområde. Den höga urbergsklacken har en gammal bokskog på östsluttningen med mycket rik flora och fauna. På nordvästra sluttningen finns ett kritbrott där man kan studera fossiler.

Utsikt från Ivöklack. Foto: Per Blomberg
Utsikt från Ivöklack. Foto: Per Blomberg

Ivö klack – En geologisk tidsresa i Kristianstads kommun

Ivö klack, som blev naturreservat 2016, ligger på den norra delen av Ivön. Här finner du skogsområden med framförallt bok men även ek tillsammans med ovanliga arter av snäckor, mossor och svampar. Förutom en rik biologisk mångfald hittar du utsiktsplatser och ett brott där kalk och kaolinlera bröts mellan 1880-talet till 1960-talet. I detta brott kan du själv hitta fossil från t.ex. musslor, snäckor, ostron och rörformade bläckfiskskal (belemniter). Själva reservatet sträcker sig ut i Ivösjön som är Skånes största sjö. Hela området runt Ivösjön är mycket vackert och kuperat. Vilket du säkert kommer att märka när du står på den högsta punkten på Ivö klack som är hela 146 meter över havet.

Ta sig hit

För att ta sig till Ivön finns det en färja som går från Barum tre gånger i timmen. Överfarten tar ca sju minuter och kostar ingenting. Det finns två parkeringsplatser till Ivö klack. Via den norra når man enklast själva brottet. Via den södra parkeringen kommer du till skogsområden.

  • Kollektivt Regionbusslinje 557 från Fjälkinge till Barum Ivövägen. Därifrån kan du antingen gå eller cykla till färjan och sedan från färjeläget norrut till Ivö klack. Mellan färjeläget på Ivö och norra parkeringen på Ivö klack är det ca 4km. När du kommit till Ivön, följer du Ärkebiskopens väg till ett fyrvägskors. Där tar du av mot vänster på Kornlyckevägen och följer den hela vägen norrut. Efter en bit övergår vägen till Klackavägen.
  • Bil Från Vånga kör du söderut på Furustadsvägen till Barum där det finns skyltar till färjan. Om du kommer från Bäckaskogs slott följer du Barumsvägen norrut. När du kommit till Ivön, följer du Ärkebiskopens väg till ett fyrvägskors. Där tar du av mot vänster på Kornlyckevägen och följer den hela vägen norrut. Efter en bit övergår vägen till Klackavägen.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.