Rötmånad
Under sommaren när det är varmt och fuktigt trivs de bakterier och mögel som kan göra dig sjuk av maten. Därför är det extra viktigt att tänka på att bra hygien och kylning av livsmedel. Den period som traditionellt kallas för rötmånad infaller vanligtvis i slutet av juli.
Under sommaren äter vi oftare utomhus, vi grillar och har med oss matsäck till stranden och i båten. Det är varmt i bilen när vi åker till sommarstugan och från affären. För att undvika att bli sjuk av maten under den här tiden, är det viktigaste att följa samma hygienråd som gäller för hela året. Våga använda dina sinnen: titta, lukta och smaka.
Tips för att hålla maten fräsch i rötmånadstider
- Håll maten kall under transport. Använd kylväskor och kylklampar.
- Ställ genast in varorna i kylen när du kommer hem. Se till att ha tillräckligt kallt i kylskåpet. Alla förpackade livsmedel har en förvaringsanvisning i märkningen.
- Ta inte fram mer mat än vad du tror går åt till måltiden.
- Använd inte samma fat och skärbrädor till rått och tillagat kött eller till grönsaker.
- Varm mat ska hållas varm (rekommenderat är minst + 60 grader) och kall mat ska hållas kall.
- Blir det varm mat över? Kyl ner det så snabbt som möjligt i t.ex. ett kallvattenbad eller ställ fatet på kylklampar.
- Tvätta händerna noga innan och under matlagningen.
- Händerna ska tvättas efter toalettbesök och om du varit i kontakt med djur.