Livsmedel

Att hantera livsmedel rätt är inte bara viktigt på restauranger utan också hemma i ditt eget kök. Hanterar du maten rätt minskar du risken för att du eller maten ska bli dålig.


 

Misstänker du att du har blivit matförgiftad av mat som du köpt eller ätit i Kristianstad kommun? Då ska du göra en anmälan till Miljö- och hälsoskyddsavdelningen, då kan vi försöka förhindra att fler blir sjuka.

Anmälan om matförgiftning 

 

Livsmedelshygien i hemmet

Bland det viktigaste att tänka på vid matlagning och hantering av livsmedel är att alltid ha en god hygien.

  • Tvätta händerna ordentligt, särskilt när du hanterar rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga, särskilt när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd inte samma skärbräda till råa varor och färdiglagad mat.
  • Byt trasa ofta och använd den bara på köksbänken och spisen, aldrig på skärbrädor eller på golvet.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
  • Laga inte mat åt andra om du är eller precis har varit sjuk.
  • Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.

Tips för att undvika att bli sjuk av din egen mat

De flesta matförgiftningar orsakas av att bakterier har förorenat maten. Bakterier kan föröka sig om kylvaror förvaras för varmt eller om nedkylning av varm mat tar för lång tid. Maten kan även bli dålig på grund av att den inte värms upp tillräckligt vid tillagning.

Andra orsaker till matförgiftning kan vara virus eller mögelgifter. Jordbakterier (från exempelvis jordiga rotfrukter) kan ha hamnat i maten eller bakterier från rått kött överförts från en kniv eller skärbräda. Matförgiftning kan också bero på att den som lagat maten inte tvättat händerna eller är smittbärare.

  • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C.
  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs till minst 70°C, smaka inte på rå köttfärs.
  • Varmhåll mat vid minst 60°C.
  • Skölj grönsaker.
  • Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad.
  • Förvara råvaror och tillagad mat åtskilt. Förvara mat väl övertäckt.
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.