Goda exempel på hållbarhetsarbete

I Kristianstads kommun genomsyrar hållbarhetsarbete allt vi gör, i alla våra verksamheter. Men hållbarhetsarbete är en pågående process. Vi kan hela tiden förbättra på grund av ny teknik och ny forskning. Ändå är varje del i hållbarhetsarbetet är viktig - för ett hållbart Kristianstad.

Här visar vi några exempel på olika sätt som vi arbetar med hållbarhet i Kristianstads kommun:

After school

Att vara en del av en förening, eller ett annat sammanhang, på fritiden är en skyddsfaktor för att inte hamna i utanförskap. Därför är det viktigt på riktigt att alla barn och unga får lov att ha en aktiv, utvecklande och rolig fritid.

After school och Lov i Kristianstad erbjuder gratis aktiviteter efter skoltid och under alla skollov för barn och unga i Kristianstads kommun. Det ger alla en möjlighet att ha en meningsfull fritid, oavsett socioekonomiska förutsättningar.

GM_After_School.jpg
 

Läs mer om After school

Fritidsbanken

På Fritidsbanken kommer de bortglömda skridskorna som samlar damm längst in i förrådet till nytta igen. Skridskorna lämnas in till Fritidsbankens insamlingar som finns på Returum i Kristianstad och återvinningscentralen i Åhus. Sen läggs de in i systemet tillsammans med 2400 andra sport- och fritidsprylar och kan sen lånas ut av vem som helst.

Fritidsbanken är för alla! Här kan en sjuåring låna skridskor för att se om hon älskar att glida över isen. Men Fritidsbanken är också till för 77-åringen som vill testa att använda gåstavar på promenaden.

Alla som vill får låna sport- och fritidsutrustning för att kunna testa en ny sport, eller för att se hur kul du egentligen tycker att det är att tälta. Och det bästa av allt – det är helt gratis!

 

Läs mer om Fritidsbanken

Urbana hembygdsgården

Urbana hembygdsgården i Gamlegården har funnits i över tio år. Det är en levande mötesplats som stöttas av kommunen. Här skapar engagerade föreningar tillsammans med volontärer kurser och aktiviteter för alla åldrar. Och allt anpassas efter de behov som finns i hos de som bor i närheten.

På Urbana hembygdsgården samlas boende i området och nyanlända flyktingar för att läsa läxor, gå på språkkafé eller lära sig att cykla. Men det är inte alltid det deltagarna lär sig som är det viktigaste. Att träffa andra människor och att få vara del av en gemenskap är också en viktig del som bidrar till att främja integrationen i kommunen.

 

Läs mer om Urbana hembygdsgården

Möbellagret

En bra kontorsstol är byggd för att hålla länge – och kostar många tusenlappar i inköp.

I Kristianstads kommun finns ett eget möbelkretslopp som tar hand om överblivna kontorsstolar – och hurtsar, skrivbord och alla andra kontorsmöbler och ge dem ett nytt liv istället för att slänga dem på tippen.

Möbellagret hämtar upp allt överskott av möbler från skolor och kontor. Och när någon på en annan skola eller kontor inom kommunen behöver en kontorsstol eller ett höj- och sänkbart skrivbord så kan de hitta det de letar efter på Möbellagret som sedan levererar möblerna direkt till verksamheten.

Bra för både kommunens ekonomi – och för miljön!

 

Läs mer om Möbellagret

Smart VA

Smart VA har skapats av VA-avdelningen och IT-enheten här i Kristianstads kommun och det ska främst se till att saker INTE går snett.  

De 550 mätstationerna som finns i kommunens vatten- och avloppsledningar kan till exempel ge information om var regnvatten ställer till problem eller om kapaciteten i rören är för liten någonstans. Då blir det lättare att veta var åtgärderna ska göras.

Att trånga eller felkonstruerade vattenledningar har fixats har till exempel gjort att källare inte blivit översvämmade lika ofta och att badplatser inte behövts stängas ner efter utsläpp av avloppsvatten. Men vi vet att det har blivit bättre.

Bra för miljön – och för alla boende i kommunen.

 

Läs mer om Smart VA

Du kan även se alla exempel som en hel film:

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.