Fredag 22 september

Program

Grönare städer – värdet av det gröna och hur vi kan utveckla våra tätorter med mer grönska

Fredag 22/9 kl 13.00-14.30 ca på Regionmuseet. Anmälan via Regionmuseets hemsida...

 

Per Blomberg
Per Blomberg

Per Blomberg, planarkitekt i Lomma kommun, och tidigare projektledare för Kristianstads kommuns grönstrategi och grönplan, författare till Handbok i grönplanering och med i Boverkets referensgrupp för grönplanering, berättar om värdet av det gröna.

Arrangör: FN-föreningen i samverkan med ABF Skåne Nordost

 

Planeten har feber - demonstrera för klimatet!

Fredag 22/9 kl 16.00-18.00 ca med samling på Stora Torg

Rekordhöga temperaturer, extrema värmeböljor, enorma bränder, skyfall och översvämningar har präglat året. Juli 2023 var den varmaste månaden som någonsin uppmätts globalt. Meteorologiska världsorganisationen uttalar ”Climate action is not a luxury but a must.” FN:s generalsekreterare säger: ”The era of global boiling has arrived."

Demonstrera med oss genom Kristianstad för att kräva snabba minskningar av utsläppen av växthusgaser och rättvis omställning av våra samhällssystem - nu. Vi tar med oss febertermometrar, sand i skottkärror och vattenflaskor med sista droppen.

Arrangör: Fridays for Future Kristianstad, Studiefrämjandet

 

Stadsantikvarie Katarina Olsson tar med er på en annorlunda stadsvandring

Fredag 22/9 kl 17.00-18.00 ca med samling vid hotell Först Christian IV

Vi vandrar utmed Västra Boulevarden och till sin hjälp har Katarina Joakim Nilsson, hantverkare med många års erfarenhet av kulturhistoriska byggnader. Tillsammans med dem får vi en närstudie av fasadernas uppbyggnad, allt från olika sorters sten, puts och tegelförband till konstfulla konsoler. Vi startar vid det vackra Sparbankshuset (hotell First Hotel Christian IV) i korsningen Nya-och Västra Boulevarden och pratar oss ned till Residenset i söder där turen avslutas.

Arrangör: Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen samverkan med Gamlehusen

 

Möjlighet att välja hållbar mat för planeten på flera restauranger

Hela veckan dvs 16-24/9: Möjlighet att välja hållbar mat för planeten på flera restauranger - se hela listan på Framtidsveckans hemsida.

Ett antal restauranger i Kristianstad kommun kommer under hela Framtidsveckan att erbjuda minst en rätt som kan betraktas som hållbar mat för planeten dvs följa WWFs kriterier för One Planet Plate för restauranger ((https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/one-planet-plate/#om-one-planet-plate). En måltid enligt One Planet Plate beaktar både klimat, dvs växthusgasutsläpp och andra planetära gränser såsom biologisk mångfald. 

Arrangör: Naturskyddsföreningen Kristianstad Bromölla, Studiefrämjandet Skåne-Blekinge i samarbete med WWF och lokala engagerade restauranger

Här är listan över restaurangerna med One Planet Plate

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.