Måndag 18 september

Program

Vem vill tänka hållbart i den här världen?

Måndag 18/9 kl 16.00, aulan i Söderportsgymnasiet. Öppen för alla i mån av plats!

 

 

Det brinner i Grekland, sömmerskor i Bangladesh tjänar 7 kr i timmen och generellt har svensken nu överfyllda garderober men använder bara 1/3 av det som finns där. Vad har det här med mig att göra? Allt, eller åtminstone massor. Influencern Filippa Nielsen föreläser om kläder och second hand.

Idag shoppar vi mer än någonsin, samtidigt som kläderna går sönder och vi kastar dem i soporna. Det är billigare än vad det varit förr och billigare blir det. Fast fashion-industrin är tyvärr här för att stanna. Men vad kan en kläd- och stiltokig person göra då? Massor! Och kul kan det bli!

Arrangör: FN-föreningen och ABF Skåne Nordost samt Söderportgymnasiet.

 

Ätbara perenna grönsaker 
- inte bara sparris och rabarber!

Måndag 18/9 kl 16.00-17.45 i Hälsoträdgårdens samlingslokal. Anmälan via Studiefrämjandets hemsida...

 

Anne Franze.-Jordanov
Anne Franze-Jordanov

 

Anne Franze-Jordanov, ordförande i Färjenäs Skogsträdgård, Göteborg, berättar om odling och användning av ätbara perenna växter. Färjenäs är en visningsträdgård med ambitionen att skapa hållbara odlingssystem med främst ätliga växter, men där finns även medicinalväxter, färgväxter och en mångfald av växter som gynnar vilda pollinatörer, såsom bin, humlor och fjärilar.

Arrangemanget är kostnadsfritt men för att försäkra dig om att få plats: anmäl dig via anmälningslänk på Studiefrämjandets hemsida, senast söndagen den 17 september 2023.
Först till kvarn. Fika till självkostnadspris. Är du inte anmäld är du välkommen ändå förutsatt att alla föranmälda får plats.

Arrangör: Naturskyddsföreningen Kristianstad Bromölla, Studiefrämjandet och Hälsoträdgården.

 

Mat – livsviktigt då och nu!

Måndag 18/9 kl 18.00-20.30 ca på Regionmuseet. Anmälan via Regionmuseets hemsida...

Andreas Jakobsson
Andreas Jakobsson

 

Håkan Jönsson, docent i etnologi i Lund föreläser kring matens betydelse då och nu. Idag pratar vi ofta om framtidens hållbara mat som något helt nytt, med odlat kött och nya proteiner. Men blickar man tillbaka i historien ser man nästan enbart hållbara måltider. Idag finns ett stort intresse för en hållbar lokal livsmedelsproduktion med minskade transporter. Mathantverk har blivit något av en ny folkrörelse, där många låter sig inspireras av äldre mattraditioner.

Andreas Jakobsson, journalist, författare och dumstrare föreläser om dumpstringsmetoden. Andreas har i över tio års tid levt på sådant som andra har kastat. I ”Dumpstringshandboken” och sitt föredrag kommer han kartlägga svinnet, presentera möjliga lösningar och guidar till ett hållbart liv. Han har bland annat medverkat i tv-program som SVT:s ”Maträddarna”, ”Go’kväll”, ”Nyhetsmorgon” och ”Efter fem”.

Läs med på Andreas blogg: Dumpstringslyx.com

https://drive.google.com/file/d/1fcS9z95xgmL_zMZ2aXNsxIoMfu33YDKi/view?usp=drive_web

Arrangör: ABF Skåne Nordost, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet

 

Möjlighet att välja hållbar mat för planeten på flera restauranger

Hela veckan dvs 16-24/9: Möjlighet att välja hållbar mat för planeten på flera restauranger - se hela listan på Framtidsveckans hemsida.

Ett antal restauranger i Kristianstad kommun kommer under hela Framtidsveckan att erbjuda minst en rätt som kan betraktas som hållbar mat för planeten dvs följa WWFs kriterier för One Planet Plate för restauranger ((https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/one-planet-plate/#om-one-planet-plate). En måltid enligt One Planet Plate beaktar både klimat, dvs växthusgasutsläpp och andra planetära gränser såsom biologisk mångfald. 

Arrangör: Naturskyddsföreningen Kristianstad Bromölla, Studiefrämjandet Skåne-Blekinge i samarbete med WWF och lokala engagerade restauranger

Här är listan över restaurangerna med One Planet Plate

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.