Städkoll
Idag använder vi mycket specialprodukter för att städa och göra rent. Samtidigt har du ofta milda hushållskemikalier hemma som kan användas. Det gamla husmorstipsen kommer till nytta för dig som vill kemikaliebanta.

Varje år köper en genomsnittlig svensk 5 kilo städprodukter per år. Det låter kanske inte så mycket. Men resultatet är att det köps cirka 40 000-50 000 ton städ- och rengöringsmedel varje år och det gäller endast privatpersoner.
Var hamnar då alla kemikalierna? Det som inte finns kvar i hemmet och i våra kroppar hamnar i avloppet och förs vidare ut i vattendragen. Där påverkar de växt- och djurlivet.
När vi väl använder städprodukterna överdoseras det också friskt. Tvättmedel är ett exempel på det. Omkring en fjärdedel av den totala mängden tvättmedel som används i Sverige är onödig förbrukning. Det handlar alltså om över 10 000 ton per år av endast överdosering.
Vi använder rengöringsmedel för att få våra hem rena, fräscha och doftande. Det har blivit en vana: Ut med smutsen – in med kemikalierna. Det finns numera olika medel för i princip allt: golvet, toaletten, handfatet, fönsterrutorna, spisen, ugnen, datorskärmen, tangentbordet, kaminen och så vidare. Frågan är om vi verkligen behöver alla dessa specialiserade produkter?
Gamla och nya husmorstips är ofta bra alternativ som fungerar bra! Det finns saker hemma som kan användas istället för att rensa hyllorna i butiken. Några exempel är ättika, bikarbonat, bakpulver och salt. Testa och se vad du tycker fungerar bra!
Att städa kanske inte är världens roligaste. Det är lätt att lockas av kemikalier som lovar att sudda ut alla fläckar i ett ögonblick. Nu är det dags att rensa ut ordentligt.
När du städar eller väljer vad du ska städa med:
- Inventera städskrubben
Inventera vilka städprodukter som finns i städskrubben hemma och vad du brukar använda dem till. Vilken klassning/riskfras har kemikalierna? Behövs de i ditt hem? - Undvik ammoniak, lut, lacknafta, klorin, ugnsrengöringsmedel, fönsterputs, toadoftstenar, doftspray och desinficerande medel.
- Lämna in gamla städprodukter på miljöstationen eller återvinningscentralen
Låt inte gamla städprodukter stå i städskrubben om de inte ska användas. Lämna in dem som farligt avfall. - Välj städprodukter med miljömärkning
Om du vill köpa nya produkter; håll utkik efter miljömärkningar såsom Bra Miljöval eller Svanen. - Dosera rätt mängder
Gör både miljön och dig själv en tjänst genom att inte överdosera. Oftast använder man mycket mer än vad som egentligen behövs. - Testa på husmorstips
Våga pröva dig fram och testa husmorstips istället för att använda en massa specialmedel. Det finns alternativ som är bättre för miljön, hälsan och hushållsekonomin. - Håll det enkelt
Även om det är underbart med nya produkter - spring inte iväg och köp ett kit med olika miljömärkta rengöringsmedel. Tänk efter först om du verkligen behöver allting. Du kanske kan ersätta det med någonting annat som du redan har hemma. Till exempel såpa, diskmedel eller bikarbonat. - Städa för att undvika de lömska dammråttorna
Torr- och/eller fuktmoppa golven ofta för att undvika de kemikalier som ansamlas i damm. - Tvätta bilen i en biltvätt med rening
Tvätta bilen i en automatisk biltvätt med rening. Välj miljömärkta bilvårdsprodukter.