Energi- och klimatrådgivning

Kommunal energi- och klimatrådgivning ger lokal, opartisk och kostnadsfri rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi. Kontakta oss enklast via vår e-tjänst. Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna om energianvändning och energikostnader.

Orolig över att frysa i vinter? Ring energi- och klimatrådgivaren om du vill ha tips på hur du kan spara energi men ändå unna dig värme hemma.
Orolig över att frysa i vinter? Ring energi- och klimatrådgivaren om du vill ha tips på hur du kan spara energi men ändå unna dig värme hemma.

Energi och klimatrådgivaren ger råd och stöd till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.

Kontakta oss

Bor du i Kristianstad, Östra Göinge eller Bromölla och vill komma i kontakt med oss? Allra enklast är det att använda vår e-tjänst. Om du inte vill göra det kan du kontakta någon av våra klimat- och energirådgivare via 044-13 50 00.

Minska din energianvändning

Elpriserna har varit höga och många är oroliga för dyra räkningarna. För att sänka sina kostnader finns det många saker man kan göra för att minska energianvändningen och sina kostnader. Beroende på var och hur man bor så finns det olika åtgärder att göra.

Vanliga frågor

 • Hur kan jag ändra till energismarta vanor?

  Genom att se över dina vanor och beteenden kan du börja göra skillnad redan idag.

  Tips på energismarta vanor:

  • Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent.
  • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor.
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt.
  • Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare.
  • Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.
  • Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används. 
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen 
  • Frosta ur frysen om det bildats is i den.
  • Duscha kortare tid

   

  Energimyndigheten – börja med energismarta vanor

  Energispartips från Energi- och klimatrådgivarna i Skåne.pdf

   

 • Vad beror de höga elpriserna på?

  Det senaste året har vi haft ovanligt höga elpriser i Skåne. Det beror på flera olika faktorer.

  Det bor många människor i Skåne och vi har många energikrävande industrier samtidigt har vi inte mycket lokal elproduktion. Det betyder att vi behöver köpa in en del av energin som vi behöver från utanför Sverige.

  Sverige är kopplade till den europeiska elmarknaden och påverkas när priset förändras. På grund av kriget i Ukraina har Ryssland strypt gasförsörjningen vilket gör att priset gasen gått upp. Gas är viktig för elproduktionen i Europa och därför har även priset på el gått upp.

  Andra faktorer som påverkar produktionen och ökar elpriserna är att Frankrike har problem med elproduktionen i sina kärnkraftverk och det har varit både torrt och vindstilla i norra Europa.

  Genom att vi alla tillsammans minskar vår elanvändning kan vi minska efterfrågan och därigenom priserna på el.

 • Vad kan jag göra för att sänka mina elkostnader?

  Hur du gör för att minska dina elkostnader beror till stor del på hur du bor. Hus och lägenhet har olika förutsättningar. Hus kan också ha olika förutsättningar beroende på uppvärmningssystem och hur gammalt huset är. Generellt brukar man säga att 60 procent av energi i ett hushåll går till uppvärmningen, 20 procent till varmvatten och 20 procent till hushållsel. Bor du i lägenhets kanske du inte har makt att förändra din uppvärmning, men du kan påverka hur mycket hushållsel och varmvatten du gör av med.

  Husguiden hos Energimyndigheten har många tips och åtgärder vad du kan göra för att energieffektivisera ditt hus.

  Husguiden hos Energimyndigheten

 • Vilket elavtal ska jag välja?

  De tre vanligaste typerna av elavtal

  Fasta avtal

  Du betalar ett i förväg fastställt pris under en längre period, till exempel ett år. Flera elleverantörer att slutat erbjuda fasta avtal på grund av osäkerheten kring priserna i vinter.

  Rörliga avtal

  Priset är ett genomsnitt av månadens kostnader och bestäms i slutet av månaden. Du vet inte från månad till månad vad priset kommer att bli per kilowattimme. Med detta avtal kan du inte påverka ditt elpris genom att till exempel tvätta på natten.

  Timbaserade avtal

  Du betalar för vad elen kostar den timme som du använder den. Priset kan variera kraftigt över dagen och året. Med detta avtal kan påverka ditt elpris genom att styra din förbrukning till de tider då priset är lägre.

  Elavtal – Energimarknadsinspektionen

   Välja elavtal -  hos Konsumenternas energimarknadsbyrå 

 • Jag kan inte betala min elräkning?

  Om du är orolig för att inte kunna betala elräkningen ska du kontakta din elleverantör. Ta också reda på vilket elavtal du har. På din räkning ser du vem som är din elleverantör.  

  Om du behöver hjälp med att se över din budget och prioritera räkningar efter dina förutsättningar kan du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare.

  De jobbar under tystnadsplikt och deras hjälp är helt gratis. De kan även hjälpa dig vidare till andra myndigheter om du behöver vidare stöd.

  Budget- och skuldrådgivning

 • Kan jag installera en luftluftvärmepump för att sänka mina kostnader?

  En luftluftvärmepump kan vara ett bra komplement till ett hus med direktverkande el eller elpanna. För den typen av hus kan det ge en besparing på upp till 50 procent.

  Luftluftvärmepumpen är dock bara ett komplement till ett annat uppvärmningssystem och klarar oftast inte av att värme hela huset hela vintern.

  Luft-luftvärmepump — Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

 • Är det en bra idé att installera solceller?

  Solceller producerar el och kan vara ett bra komplement till en fastighet. Om du vill spara energi och få ner dina kostnader är solceller dock inte det du ska börja med. Då ska du i stället börja med att se över dina vanor och hur du kan spara energi.

  Husguiden hos Energimyndigheten har tips och åtgärder vad du kan göra för att energieffektivisera ditt hus.

  Husguiden – hos Energimyndigheten

  Om du har energieffektiva vanor och ett energieffektiviserat hus kan solceller vara ett bra alternativ. 

  Skaffa egen solcellsanläggning, broschyr från Energi- och klimatrådgivarna i Skåne

  Solportalen på Energimyndigheten ger vägledning om solceller.

  Solelportalen - hos Energimyndigheten

 • Hur kan jag som företagare sänka min verksamhets energiförbrukning?

  Energimyndigheten har stöd och råd hur du som företagare kan arbeta hållbart och långsiktigt med energifrågan.

  Jag vill energieffektivisera mitt företag  - Eenergimyndigheten

 • Kommer elen att räcka?

  Om det skulle bli elbrist är det viktigt att kunna prioritera vilka elanvändare som ska få tillgång till el. Därför finns det sedan många år tillbaka något som heter Styrel. Styrel är ett landsomfattande planeringssystem för prioritering av samhällsviktiga elanvändare vid en förutsedd eller plötsligt uppkommen kortvarig elbrist.

  Styrel

  Så här funkar frånkoppling om elen inte räcker till - Svenska kraftnät

  Vad som händer vid en eventuell planerad frånkoppling skiljer sig inte från ett vanligt strömavbrott. Sannolikheten är mycket högre att det blir ett vanligt strömavbrott och du har säkert redan varit med om det många gånger. Därför är det viktigt att alla har beredskap att klara en längre kris.

  Din krisberedskap

 • Energi- och klimatrådgivning till privatpersoner

  Rådgivningen till privatpersoner görs via e-post, telefon, besök i Rådhus Skåne eller som hembesök efter överenskommelse. Rådgivningen rör all energianvändning i hemmet, från uppvärmning till belysning, ventilation och transporter.

  Övergripande rådgivning

  Rådgivningen som vi ger är övergripande. Den omfattar inte besiktningar, mätningar, injustering av system eller liknande. Rådgivaren får inte konkurrera med privata företag på detta område. Rådgivningen är oberoende. Inga enskilda installationsfirmor eller särskilda fabrikat eller modeller av exempelvis värmepumpar får rekommenderas vid rådgivning. Rådgivningen regleras genom Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning.

 • Energi- och klimatrådgivning till företag och föreningar

  Rådgivning till företag, organisationer och föreningar kan göras som platsbesök med genomgång av verksamheten. Rådgivningen anpassas naturligtvis efter typen av verksamhet, exempelvis processindustri, lantbruk, handel eller idrottsföreningar med egna lokaler.

  Övergripande rådgivning

  Rådgivningen som vi ger är övergripande. Den omfattar inte besiktningar, mätningar, injustering av system eller liknande. Rådgivaren får inte konkurrera med privata företag på detta område. Rådgivningen är oberoende. Inga enskilda installationsfirmor eller särskilda fabrikat eller modeller av exempelvis värmepumpar får rekommenderas vid rådgivning. Rådgivningen regleras genom Förordning (2016:385) om bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Medborgarcenter

Telefon

044-13 50 00

Besöksadress

Västra storgatan 12

29135 Kristianstad

Konsumentvägledning

Konsumentvägledning

Kristianstads kommuns konsumentvägledare finns tillgänglig för bokade besök på onsdagar i kommunens medborgarcenter. Du kan också mejla eller ringa för att få hjälp.

Konsumentvägledning Läs mer