Till startsidan

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Neither the City of Kristianstad nor any entity within the city´s administration can be held liable for the correctness of the translation.
Illustration, Kristianstads arenaområde
Illustration, Kristianstads arenaområde

Kristianstads arenaområde

Arenaområdet blir ett funktionellt och attraktivt idrottsområde med möjlighet till utveckling. Dagens idrottsområde utökas med bland annat nya fotbollsplaner, upprustad friidrottsanläggning och utomhustennisbanor. Fotbollsarenan öppnar våren 2018 och hela idrottsområdet blir klart i december 2018.

Kommunen tar ett helhetsgrepp på området och det ska utvecklas på ett flexibelt och ekonomiskt fördelaktigt sätt. I januari 2016 startade rivningen och saneringen av gasverksområdet söder om Ringvägen. Kristianstads arenaområde har en takkostnad på 166 miljoner kronor. Till det tillkommer 16 miljoner kronor för rivning och sanering. Totalentreprenör är NCC.

Projektets innehåll

 • Ny huvudplan för spel i Damallsvenskan, Superettan och Superserien enligt Svenska Fotbollsförbundets och Svenska Amerikansk fotbollsförbundets krav. Underlaget för spelplanen blir hybridgräs. Det är en mix av naturgräs och konstgräs som innebär många speltimmar per säsong, med bibehållen känsla av naturgräs. Det blir också en läktare med drygt 1 200 platser, ny belysning, omklädningsrum samt serverings- och arrangemangsytor.
 • En ny konstgräsplan för att utöka antalet speltimmar för föreningarna.
 • Upprustning av dagens friidrottsanläggning med bland annat renoverade löparbanor, kastbur, omklädningsrum och sekretariat.
 • Tre utomhustennisbanor, med utvecklingsyta för exempelvis paddelbanor.
 • Ny parkering söder om varuhuset ICA Maxi.

Bakgrund till projektet

Kristianstads Arena stod klar och invigdes hösten 2010. Övriga anläggningar vid idrottsplatsen är gamla och slitna, omklädningsrum och förrådsutrymmen är undermåliga och tennisanläggningen blev av med en bana när arenan byggdes.

Dessutom har inte Kristianstad någon huvudarena som lever upp till Svenska Fotbollsförbundets krav för spel i Damallsvenskan och Superettan. Detta berör i dagsläget fotbollsklubben Kristianstad DFF som spelar i Damallsvenskan. Deras huvudarena är Vilans IP och de spelar sina matcher efter dispens från Svenska Fotbollsförbundets arenakrav.

2013 lämnade ett antal förening in ett förslag till kommunen om hur området kring dagens Kristianstads IP kunde utvecklas. Föreningarna är Kristianstads DFF, Kristianstads FF, Kristianstad Predators, Kristianstads Tennisklubb, KFUM Kristianstads Friidrottsföreningen och Åhus Friidrottsklubb.

Tillsammans med föreningarna har kommunen sedan arbetet fram ett slutligt förslag.

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.