Brandsäkerhet hemma

Hemmet är sannolikt vår viktigaste plats i livet och samtidigt är det den vanligaste brandplatsen. En brand i hemmet går fort, på tre minuter kan ett hem vara övertänt. Med bättre kunskap och brandvarnare, brandfilt och brandsläckare hemma går det att förhindra många olyckor.

I Sverige har vi omkring 17 bränder i bostäder varje dag. Med rätt utrustning och kunskap så går det att förhindra många olyckor. Genom att ha en brandsläckare, brandfilt och brandvarnare hemma, har du bättre förutsättningar att begränsa och förhindra många olyckor.

Brandvarnare

En liten brand blir snabbt större och det är viktigt att du har fungerande brandvarnare i din bostad. En brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död. Brandvarnarna kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda livet, varna andra och börja släcka branden.

Vi rekommenderar att du har en brandvarnare i varje sovrum, så att du hör om det larmar när du sover. Brandvarnaren ska sitta i taket, minst 50 cm från närmaste vägg.

Brandfilt

Brandfilten kväver elden och fungerar bra om du vill släcka mindre bränder. Kasta inte filten över elden, utan lägg den bestämt över lågorna och tryck med händerna ovanpå filten. Om du inte har en brandfilt hemma, kan du använda en vanlig filt i till exempel bomull eller ull för att kväva elden. Tänk på att inte använda en fleece-filt, eftersom fleece är brandfarligt.

Brandsläckare

När det gäller brandsläckare rekommenderar vi att du har en sexkilos pulversläckare hemma. En pulversläckare släcker bränder snabbare och säkrare än till exempel en skumsläckare. Pulversläckaren går dessutom att använda i elektrisk utrustning, är relativt underhållsfri och kan hanteras utan förkunskaper.

Om det händer

En brand i ett hem får oftast ett mycket snabbt förlopp. Om du inte kan släcka den, ska du ta dig ut så fort som möjligt. Stäng dörren efter dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig lika snabbt. När du har tagit dig i säkerhet, varna andra och ring 112. Om du bor i lägenhet ska du aldrig gå ut i ett rökfyllt trapphus. Stanna kvar i lägenheten och ring 112. 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.