Lärcentrum

Lärcentrum är en studiemiljö för dig som är vuxen och studerar. Du kan komma hit för att tentera, grupparbeta, bedriva självstudier eller för att träffa andra studerande. Du får en personlig inloggning till våra datorer.Lärcentrum är medlem i NITUS, nätverket för kommunala lärcentra.

Ändrade rutiner och stängt för allmänheten 

Från och med i morgon den 13 mars ändras verksamheten tillfälligt. 

Lärcentra stängs för besök som inte är inbokade. Inbokade tentor genomförs men alla elever ska informeras om att de inte får delta om de har symtom. Bokad handledning genomförs men lärare ska ha kontakt med eleven för att kontrollera att denne inte har symtom.

Dörren till lärcentrum är stängd, bokade besökare behöver släppas in av ansvarig lärare.

Kristianstads kommun följer utvecklingen och de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och från Region Skånes smittskydd. Bedömningen är nu att risken för en allmän smittspridning i Sverige är mycket hög och alla med luftvägssymptom uppmanas att begränsa sina sociala kontakter.

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu människor med symptom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra.

 Det innebär att du som ska tentera här måste följa ovan rekommendationer och meddela oss om du behöver stanna hemma från ditt tentamenstillfälle. Vid behov har tentamensvakten rätt att avvisa personer från tentamenstillfället som inte följer ovan rekommendationer.

 Lokaler och utrustning

Lärcentrum har grupprum och större studierum på första våningen på VLC. Här finns tillgång till datorer, skrivare, skanner och fax. Alla datorer har standardprogram (office) och vissa datorer är utrustade med specialprogram.

Du använder lärcentrum gratis och här finns kaffeautomat och du har tillgång till mikrovågsugn och kylskåp.

Teknisk handledning 

Du kan få hjälp med tekniken när du använder utrustningen i lärcentrum. När något trasslar till sig finns det alltid någon att fråga.

Lärarhandledning

Studieverkstad - stöd för dig som behöver allmän hjälp med dina studier, frågor om studieteknik etc.
Fredagar klockan 9-12 - tillfälligt stängt. Kontakta Glenn via telefon eller mail, se nedan.
Lärare: Glenn Sjölander

Stöd

Vår strävan är att vuxenutbildningen ska vara tillgänglig för alla studerande. 
Behöver du hjälp med dina studier?
Har du läs- och skrivsvårigheter?
Är du i behov av hjälpmedel som underlättar dina studier?

Du kan komma till Studieverkstaden på fredagar klockan 9-12 ( just nu stängt ) när risken för smitta och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten ändras igen. Ta kontakt med vår speciallärare Glenn Sjölander direkt på telefonnummer 0738-53 27 17. Vi kartlägger dina behov av stödinsatser och tillsammans bedömer vi det stöd du är i behov av. Stödinsatserna kan se olika ut. Några exempel är:

 • Vägledande samtal kring pedagogiska strategier
 • Vägledning kring alternativa verktyg
 • Hjälp med att hitta lämpliga studiestrategier

Distanstentamen

För vem?

Är du inskriven vid Karlstads universitet eller Mittuniversitetet som distansstudent, och om du bor i Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby eller Östra Göinge, så har möjlighet att skriva dina tentor på VLC i Kristianstad eller Norra Station i Hässleholm.

I mån av plats kan även andra omfattas

 • Andra lärosäten utöver Karlstad universitet och Mittuniversitetet under förutsättning att ert lärosäte godkänner det. Ta kontakt med respektive lärcentrum för att se om vi kan hjälpa dig, det finns tentamensmöjligheter även i Bromölla, Osby och Östra Göinge. Kontakta Kristianstad via Distanstenta@kristianstad.se
 • Distansstudenter som inte tillhör någon av Skåne Nordosts kommuner(Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby eller Östra Göinge) kan endast anordnas i mån av plats vid inbokade tentamenstillfällen (detta gäller även distansstudenter vid Karlstads universitet och Mittuniversitetet som inte tillhör någon av Skåne Nordosts kommuner). 

 Avgift

500 kronor per tentatillfälle. Betalas via Swish 123-4051785. Mer information får du om detta i bekräftelsemailet.

Anmälan

Vill du tentera i Kristianstad, så anmäler du dig först via e-tjänsten, och därefter anmäler du dig för tentamen på annan ort till Karlstads universitet eller Mittuniversitetet.

Du loggar in i e-tjänsten med ditt BankID, och måste även ange datum och tid för tentamen och vilket lärosäte du studerar vid. Vi behöver få din ansökan senast 14 dagar innan tentamenstillfället.

När du använder våra e-tjänster lagrar vi dina uppgifter enligt kommunens bestämmelser för personuppgiftshantering. Läs mer här

 

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.