Vem får studera?

Information om vilka regler som gäller när man ska studera på vuxenutbildning i Kristianstads kommun.

FÖLJANDE GÄLLER FÖR DIG SOM VILL STUDERA HOS OSS:

 • Du är folkbokförd i Kristianstads kommun
 • Du är behörig att studera hos oss från och med 1 juli det år du fyller 20 år
 • Om du har ett slutbetyg, examensbevis eller studiebevis från gymnasieskolan är du också behörig att studera hos oss även före 20 års ålder
 • Du måste ha godkänt betyg från SFI eller motsvarande kunskaper i svenska

Folkbokförd i annan kommun

Du som inte är folkbokförd i Kristianstad men vill läsa hos oss gör ansökan via vår webbansökan, skriver sedan ut dina val och lämnar din ansökan till vuxenutbildningen i din hemkommun för godkännande eller avslag.

Om din ansökan blir godkänd betalar din hemkommun en interkommunal ersättning till den kommun du vill studera i.

Nyinflyttad

Om du är nyinflyttad ska du lämna in ett personbevis till oss som talar om att du bor i kommunen. Detta får du från Skattemyndigheten.

Skyddad identitet

Om du har skyddad identitet ska du boka en tid med vägledarna på VLC. Du ska ansöka på blankett så att vi kan planera dina studier och registrera dig på rätt sätt.

Läsa upp betyg

Har du ett godkänt betyg i en kurs kommer du inte att tas in, men du har möjlighet att höja betyget genom prövning. 

Jag vill gå en utbildning i en annan kommun

Är du folkbokförd i Kristianstads kommun och vill söka utbildning i en annan kommun? Ta först reda på om samma eller likvärdig kurs/utbildning finns inom vuxenutbildningen i Kristianstad. För att du ska få gå utbildningen så krävs ett godkännande från Kristianstads kommun som då betalar din utbildningsplats.

Ta reda på vilken kommun som ger utbildningen och gå in på den kommunens hemsida, gå till vuxenutbildningen/komvux. Finns webbansökan, gör ansökan där. Skriv annars ut deras ansökningsblankett och fyll i den. Bifoga kvittot/ansökningsblanketten tillsammans med betygskopior och eventuellt andra dokument som du vill vi ska ta hänsyn till när vi handlägger din ansökan. Det sista och viktigaste dokumentet är ett personligt brev. I det personliga brevet ska du berätta för oss varför du vill läsa den utbildning du sökt.

 

 

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.