Studie- och yrkesvägledning

Inom utbildningens ram finns flera olika val som barn och elever ska göra. Studie- och yrkesvägledning ska stödja i de val som gäller olika utbildningsvägar.

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning förekommer i grundskolan och gymnasieskolan. 

Studie- och yrkesvägledarens uppdrag är att ge elever kunskap och förutsättningar att göra väl underbyggda val till gymnasieskolan och vidare studier, till exempel yrkeshögskola och högskola.

Studie- och yrkesvägledarnas kontaktuppgifter

Önskar du kontakta studie- och yrkesvägledare går det bra att vända sig direkt till gymnasieskolorna. Du hittar samtliga kommunala och fristående skolor på sidan "Förskolor och skolor A-Ö."

Förskolor och skolor A-Ö

Studie- och yrkesvägledning för vuxna

På väglednings- och lärcentrum, VLC, kan du få vägledning av studie- och yrkesvägledare om arbetsmarknad, yrkesval och studier. I samband med vägledningen erbjuds du även att validera kunskaper du förvärvat utanför det formella utbildningssystemet, till exempel i arbetslivet.

Väglednings- och lärcentrum

Kommunalt aktivitetsansvar

Du som är mellan 16 och 20 år och saknar slutbetyg från grundskolan eller en gymnasieexamen/yrkesexamen efter studier på gymnasiet omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Du kan få hjälp att planera din framtid när det gäller studier eller arbeten.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Medborgarcenter

Telefon

044-13 50 00

Besöksadress

Rådhus Skåne

Västra Storgatan 12

291 80 Kristianstad

Fler kontakter

Gunilla Månsson

Studievägledare med samordningsansvar

0733-13 54 84

Här kan du få hjälp med var du kan vända dig för att boka samtal med studievägledare på till exempel Vägledningscentrum, yrkeshögskola och högskola/universitet.