Kurser

Förutom att lära sig spela ett enskilt instrument erbjuder vi en mängd andra roliga kurser. Några exempel är musikal, rytmik och musikteori

Musikteori

För dig som har grunderna i musik sen tidigare men vill lära dig mer om dess byggstenar. Vi utgår från gruppens nivå och önskemål när vi undersöker ackord, melodier, rytmer och lär känna hur musiken är uppbyggd.

Förkunskaper krävs för den här kursen, den sökande ska kunna läsa noter och rytmer. Minst 3 deltagare krävs per grupp för kursstart.

Ledare: Lukas Elgmo 

Plats och tid LÅ 22/23: Måndagar 16.10-17.10 i sal b102

Barnrytmik

För barn 3-5 år. Rörelse, rytm, lek och spel på olika instrument. Vi provar på lite allt möjligt inom musikens värld.
Ledare: Nichole Olguin Jönsson och Ditte Danhäll

Plats och tid: Musikskolan, danssalen måndagar 16.00-16.40 samt 16.45-17.25

Nybörjargrupp fiol och cello

Kursen är en skräddarsydd undervisning för barn som vill prova på att spela instrument och som är i åldern 6-7 år. Vi spelar på stråkinstrumenten fiol och cello. Vi spelar varje instrument en period på ca 6 veckor. Innan jul får man välja vilket av dem man vill spela under andra vårterminen. Då hyr eleverna instrument från musikskolan. Barnen får en bra grund i spel på stråkinstrument och i musik på ett lekfullt och spännande sätt.

Ledare: Josefin Bergholm Petterson, Felicia Cerescu och Jonatan Sagemo

Plats och tid: Villaskolan måndagar 13.15-13.55 eller sal b102 musikskolan torsdagar 17.40-18.20

Tvärflöjt inspirerat av Suzukimetoden

För barn från 5 år. Suzukimetoden är baserad på principen att alla barn har en förmåga, och att denna förmåga kan utvecklas i rätt miljö. Som suzukielev har du en individuell lektion i veckan samt deltar i en grupp tillsammans med de andra nybörjarna.
Läs mer om Suzukimetoden

Ledare: Ylva Öhman under läsåret 22/23 (telefon 0738-532827)

Tid och plats: Nybörjargrupp på torsdagar kl. 17.10-17.40 i sal B101 musikskolan. Fortsättningsgrupper på och onsdagar 16.30-17.10 samt 17.10-17.50 i sal B101. 

Musikal

På musikskolan finns det tre musikalkurser för elever från årskurs tre upp tills du fyllt tjugo år. Dessutom finns innan det för yngre kursen showrytmik. Kurserna vänder sig till dig som tycker om att sjunga, dansa och spela teater. Du får undervisning i bland annat scenisk sång och dans.

Showrytmik

Är du i åldern 6 till 8 år och gillar att dansa och sjunga? Då har vi en kurs för just dig! I Showrytmikens uppbyggnad får du som elev prova på rytmikövningar, danskombinationer samt att sjunga och dansa. Här utvecklar du helt enkelt dina intressen inom sång och dans. Och har samtidigt roligt såklart!

Ledare: Nichole Olguin Jönsson

Tid och plats: Onsdagar kl.18.00-19.00 samt Torsdagar 17.00-18.00, Musikskolan Kristianstad. Sal B 105.

Showkids

Showkids är en musikalgrupp som vänder sig till barn i åldern 9-11 år som tycker om att dansa, sjunga och spela teater. Tillsammans arbetar vi på ett lekfullt sätt fram en föreställning som vi visar upp i slutet av våren.
Till Showkids krävs inga förkunskaper och man behöver inte göra någon audition. Anmälan sker via kurskatalogen, vi tar in max 18 st. Börjar man i Showkids i årskurs 3 har man automatiskt kvar sin plats även i årskurs 4. Efter årskurs 5 hänvisar vi till Musikalgruppen Stars.

Ledare: Nichole Olguin Jönsson och Mima Hahne

Plats och tid: Musikskolan danssalen B105, onsdagar 15.00-16.00

Stars

Stars är en musikalgrupp som vänder sig till ungdomar i åldern 12-14 år. Varje år sätter vi upp en egenskriven musikal. Under läsåret arbetar vi fram ett manus och hittar våra rollkaraktärer. Till detta lär vi oss att sjunga låtar, samt nygjorda koreografier som vi framför samtidigt som vi sjunger.
Vi träffas varje vecka för gemensamt arbete med musikalen, där alla tre moment ingår: sång, dans och teater. Utöver detta har varje elev en sånglektion/vecka i mindre grupp. Allt arbete leder fram till vår musikalproduktion som brukar ligga i april. Utöver vår stora produktion under vårterminen, tillkommer det en eller två mindre uppvisningar per läsår. Blir man antagen till Stars har man sin plats i gruppen i högst tre år, dvs. söker man i årskurs 6, kan man gå alla tre årskurser upp t.o.m. årskurs 8. Därefter kan man söka vidare till musikalgruppen Fame från och med årskurs 9.

Ledare: Karin Mattson(vik) och Nichole Olguin Jönsson

Plats och tid: Musikskolan danssalen B105, onsdagar 16.00-17.50

Fame - Skapande Musikalverkstad!

Vill du vara med och skapa och sätta upp en musikal? Älskar du att sjunga, dansa och spela teater? Då är detta kursen för dig. Musikskolan erbjuder nu en helt ny kurs där vi tillsammans skriver manus från grunden, skapar våra egna rollkaraktärer och sätter ihop det med befintliga musikallåtar från kända musikaler såsom Rent, Hairspray, High School Musical och We Will Rock You. Kursen vänder sig till dig som är 15 -20 år. 

Det är här din resa som musikalartist börjar! 

Ledare: Karin Mattson(vik) och Boel Jönsson

Plats och tid: Tisdagar 16.30-19.30

Studieförberedande kurs

Musikskolan i Kristianstad har förmånen att erbjuda en 3-årig kurs som elever kan ansöka till fr.o.m. årskurs 7.
Vår ambition är att musikintresserade elever skall beredas möjlighet till fördjupade musikaliska kunskaper och ha glädje av sitt musicerande i framtiden. Kursen innefattar enskild undervisning på två instrument (sång räknas också som ett instrument), 20 timmar/läsår på det första och 10 timmar/ läsår på det andra. Samt gruppundervisning i allmän musikteori 28 timmar under ett av läsåren och ensemblespel ca 30 - 40 timmar/läsår.

Det är obligatoriskt att delta i en studieförberedande konsert i slutet av vårterminen.
Efter genomförd kurs erhålles samlat omdöme.

Anmälan görs via din lärare på musikskolan. För att bli antagen kallas du till provspelning på huvudinstrumentet. Andra teoretiska test kan också förekomma.

Instrumental spets

Den instrumentala spetskursen påminner om studieförberedande kurs ovan på så sätt att du kan ansöka till den fr.o.m. årskurs 7, den varar 3 år, du får längre lektion på huvudinstrument och förväntas delta i studieförberedande/spets-konsert och ensemble. Däremot ingår inte musikteori och biinstrument. Det innebär helt enkelt att kursen tar lite mindre tid och mera fokuserar på ditt huvudinstrument. Perfekt för dig som tycker att studieförberedande kursen är intressant men helt enkelt inte kan lägga så mycket tid som den kräver och är beredd att avstå några ämnen. Du ansöker på samma sätt som för den studieförberedande kursen.

Låtskrivarkurs

Kursen är riktad till ungdomar som är 14 år och äldre och som vill skriva egna låtar. Vi går igenom struktur, stil, genrer, textanalys, uppbyggnad, vad man vill förmedla och uttryck. Bra om man även spelar ett instrument (som piano, gitarr eller ukulele) eller att man har möjlighet att jobba med sina idéer digitalt på en egen bärbar dator eller iPad. Eftersom vi mestadels jobbar i grupp så är det bra om man vågar visa upp det man gör för de andra deltagarna, då en del av processen i låtskrivandet är att vi tillsammans analyserar och ger feedback på varandras låtar och framförande.

Ledare: Lukas Elgmo

Plats och tid: Musikskolan, måndagar 18.30-19.30 sal B102

Musikproduktion

Kursen kommer att vara i musikskolans musikstudio på Wendesgymnasiet i Norra Åsum. Vi kommer att med hjälp av datorer och inspelningsprogram skapa ljud och musik. Det finns två grupper som har lektion varannan vecka samma tid; 16.45-18.45. I kursen så använder vi oss av ett program som heter Logic Pro, ett program som påminner om Garageband. Under terminen kommer vi att gå igenom olika slags mikrofoner och inspelningsteknik, spela in och micka upp instrument, använda ljudeffekter, EQ, midi och audio. Kursen passar för dig som är intresserad av ljudteknik, skapa musik digitalt och analogt eller har drömmar om att bli musikproducent. Den riktar sig till ungdomar födda 2002-2009. Inga förkunskaper krävs.

Ledare: Per-Arne Tollbom (vik)

Plats och tid: Måndagar 16.45 - 18.45, udda eller jämn vecka, i Musikskolans studio, Wendesgymnasiet.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.