Instrument

Vi delar in instrumenten i grupperna träblås, bleckblås, stråk, sträng- och klaviaturinstrument samt slagverk. Sång räknas också som ett instrument.

Blåsinstrument

De instrument som man blåser i delas in i de två grupperna träblås och bleckblås.

Träblås

Träblåsinstrument är en grupp musikinstrument bland blåsinstrumenten som vanligen är gjorda av trä, men metall förekommer också. Träblåsinstrumenten kan indelas i två grupper beroende på hur ljudet uppstår och dessa grupper är rörbladsinstrument samt flöjter. Hos rörbladsinstrument uppstår ljudet genom en eller flera vibrerande tungor och det finns två typer av munstycken, vilket antingen har ett enkelt eller dubbelt så kallat rörbladsmunstycke. En flöjt har inte denna uppbyggnad, utan luften sätts i svängning genom att den inblåsta luften slår i en skarp kant. Saxofon är ett träblåsinstrument trots att den är tillverkad av mässing, eftersom instrumentet har ett rörblad.

Blockflöjt

Blockflöjt
Blockflöjt är ett bra instrument att börja med.

Blockflöjten finns i många olika storlekar, från garklein (pytteliten) till den två meter långa subkontrabasen. Blockflöjt är ett lämpligt instrument att börja med, både för motorik och notinlärning.

 

Tvärflöjt

Tvärflöjt.
Tvärflöjten är orkesterns ljusaste instrument. 

Tvärflöjten är orkesterns ljusaste instrument, den spelas i många olika sammanhang till exempel klassiskt, pop, jazz, visor, folkmusik och så vidare. Senare kan man också spela piccolo- alt och basflöjt. På musikskolan finns också flöjtundervisning inspirerat av suzukimetoden.

Suzukimetoden > 

Oboe

Oboe.
Oboe är ett av orkesterns vackraste soloinstrument.

Oboe är ett instrument med dubbelt rörblad. Den anses vara ett av orkesterns vackraste soloinstrument. Oboen kallas därför ofta för orkesterns diamant. Ett instrument med mycket personlighet. Kontakta musikskolan vid intresse. 

 

Fagott

Fagotten kallas ofta för orkesterns clown
Fagott är också ett instrument med dubbelt rörblad. Den kan både spela vackra melodislingor och göra komiska effekter. Den kallas därför ofta för orkesterns clown. Fagotten är liksom Oboen ett instrument med mycket personlighet. Kontakta musikskolan vid intresse. 

 

Klarinett

Klarinett.
Klarinett hörs ofta i den klassiska musiken och inom jazzen.

Klarinetten tillhör träblåsinstrumenten och har enkelt rörblad. Instrumentet hörs ofta i den klassiska musiken och inom jazzen. Men bli inte förvånad om Du hör klarinett i folk- eller filmmusik. Där är den också vanligt förekommande. Det finns alltså stor chans att just den musik Du tycker om går att spela på detta instrument.

Saxofon

Saxofon.
Saxofon är vanligt i pop, rock, jazz och improvisation, såväl som i klassisk musik.

Saxofonen (sopran, alt, tenor, baryton) är gjord av metall men räknas till träblåsinstrumenten eftersom tonen bildas med hjälp av ett rörblad gjort av bambu. Saxofonen förknippas ofta med pop, rock, jazz och improvisation men förekommer även i "klassisk" musik.

Bleckblås

Horn

Hornet har en mjuk och fyllig klang

Horn är ett instrument vars rör är böjt i cirklar. Hornet har en mjuk och fyllig klang.

Trumpet

Trumpet används i de flesta orkestrar

Trumpeten var från början ett signalinstrument utan ventiler. I början av 1800- talet fick den tre stycken ventiler som gjorde att den kunde användas på ett annat sätt. I dag används trumpeten i dom flesta orkestrar och används också ofta som soloinstrument. 

Trombon

Trombonen har ett så kallat drag som ger olika tonhöjder

Trombonen är ett mässingsinstrument med ventiler eller drag som man drar fram och tillbaka. Den har en mjuk och vacker ton, och är användbar i alla typer av musik, från jazz, pop, rock till symfonisk musik. 

Baryton

Baryton kan också kallas tenortuba

Baryton eller tenortuba som det också kallas, är ett instrument som kan spelas med stor uttrycksfullhet och känslighet.

Tuba

Tuban är det största instrumentet i bleckblåsfamiljen och har ofta funktionen att spela bastoner.

Tuban är det djupaste instrumentet i bleckblåsfamiljen och är försett med 3-6 ventiler. Det är bland annat detta instrument som rundar av ljudet i en orkester och tillför värme och djup. 

Trumpet/Trombon Nybörjargrupp

Trumpet/Trombon Nybörjargrupp är för dig 6-8 år.

Nybörjargruppen är en skräddarsydd undervisning för barn som vill prova brassinstrumenten trumpet och trombon och som är i åldern 6–7 år. Läs mer under Kurser. 

Stråkinstrument

De instrument som man vanligtvis spelar med stråke kallas för stråkinstrument. De fyra vanligaste stråkinstrumenten är fiol, altfiol, cello och basfiol. Gemensamt för alla är att man stryker med en stråke på strängarna för att få ljud i instrumentet.

Kontrabas

Kontrabasen, här i förgrunden av bilden, är det största stråkinstrumentet.

Kontrabas eller basfiol som den också kallas, är störst och har mörkast klang. Kontrabasen används i all slags musik som kompinstrument, men spelar också ofta solo. Kontakta musikskolan vid intresse.

Cello

Cello är det näst största stråkinstrumentet

Cello (eller violoncell) är det näst största stråkinstrumentet med en mörk och varm klang. Vanligt använd som bakgrund i populärmusik för att skapa stämning. Cello kan du spela från att du är 8 år, för dig som är yngre rekommenderas Nybörjargrupp fiol och cello.

Fiol

Fiol (eller violin som det också heter) är det minsta stråkinstrumentet

Fiol (eller violin) är det minsta stråkinstrumentet med den ljusaste klangen. Instrumentet hörs inte bara i symfoniorkestrar, den är också det absolut vanligast instrumentet inom folkmusik. Du har också hört instrumentet inom populärmusik eller filmmusik. Fiol kan du spela från att du är 8 år, för dig som är yngre rekommenderas Nybörjargrupp fiol och cello

Altfiol

Altfiolen har en något mörkare klang än fiolen

Altfiolen (eller viola) är något större än fiolen och har en mörkare klang. Nödvändig i symfoniorkester för att få stråkklangen att låta jämn eftersom violan ligger mellan fiol och cello klangligt. Altfiol kan du spela från att du är 8 år, för dig som är yngre rekommenderas Nybörjargrupp fiol och cello

Nybörjargrupp fiol och cello

Nybörjargrupp fiol och cello är introduktionskursen för barn mellan 6 och 7 år

Introduktion i stråkinstrument för barn mellan 6 och 7 år som löper under ett läsår. Läs mer under kurser.

Sträng och klaviatur

De instrument som har strängar eller tangenter men inte spelas med stråke.

Elbas

Elbasen används oftast som kompinstrument, men spelar också solo ibland.

Elbasen är på elsidan vad kontrabasen är på den akustiska - det vill säga instrumentet med mycket mörk klang. Användningsområdet är i all slags musik som kompinstrument, men spelar också solo lite här och där. Från 9 år.

Piano

Piano är ett instrument som de flesta känner till.

Piano är ett instrument med strängar som anslås med hjälp av tangenter och styrd hammare. Precis som gitarren är pianot ett mycket välkänt och populärt instrument.  

Gitarr

Gitarr är ett utmärkt solo-, komp- och ensembleinstrument.

Gitarr är ett utmärkt solo-, komp och ensembleinstrument. Vanligtvis spelar du som nybörjare på en nylonsträngad akustisk gitarr, storleksmässigt anpassad för eleven (exempel 3/4 storlek). Möjlighet att spela elgitarr finns också. Från 8 år.

Harpa

Bilden visar en fullstor harpa men du börjar med en liten såklart.

Harpan är ett ovanligt men fantastiskt välklingande instrument. För att spela harpa är förkunskaper i piano en merit. Eleverna börjar på en liten (cirka 140 cm) så kallad elevharpa utan pedaler.

Musikskolan i Kristianstad är en av väldigt få skolor i landet som erbjuder undervisning på harpa.

 

Slagverk

Trumsetet är det vanligaste instrumentet inom slagverksgruppen

Slagverk är den sammanfattande benämningen på slaginstrument även om det är trumset som de flesta tänker på. Du får också lära dig spela melodislagverk som marimba, xylofon, vibrafon och klockspel. Man kan börja spela slagverk när man har fyllt 8 år.

Sång

Sjunga kan du göra både enskilt och i kör

Sångundervisning kan du få enskilt eller i grupp, vi kallar det solosång och körsång.

Här få du utveckla din sångröst, sjunga i olika stilar och träna rytm och gehör. Du får också möjlighet att uppträda inför publik.

I de lägre åldrarna bedrivs sångundervisningen i grupp. Det finns två körer att välja mellan;

  • Da Capo från 8 år
  • La Musica från 11-14 år

Läs mer om dem under fliken Grupper.

När du fyllt 12 år kan du i mån av plats få undervisning i solosång. Undervisning sker enskilt eller i mindre grupp.

För dig som är äldre och väntar på ledig sångtid, är det alldeles ypperligt att sätta igång eller hålla din röst igång i en kör. Då finns Camerata Yay där för dig. I Camerata Yay är man 14 - 25 år, och sjunger tre- och fyrstämmigt.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.