Åk 9 Teater

Observera att utbudet för åk 9 genomfördes höstterminen 2016. Nedan hittar du en kort beskrivning av föreställningen och workshopen. Nytt program kommer lå 17/18.

Teaterföreställning
Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne

Ögonblicksteatern
Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne. Av Ögonblicksteatern. Foto: Johan Gunseus

Johanna och Ann-Sofie är bästisar. Bästisar gör allt tillsammans. Allt! De upptäcker den nära vänskapen, svartsjukan, men också den första njutningen. Så kommer skammen. Och rädslan att bli kallade ”jävla lebbar”. En föreställning på gränsen mellan fiktion och verklighet om något så aktuellt som sexualitet men genom något så ovanligt som en 14-årings sanning, med manus från autentiska dagböcker.

Av Ögonblicksteatern , Umeå
Arr: Kulturhuset Barbacka

Spelades i november 2016 på Kulturhuset Barbacka

Pedagogiskt program
Dramaworkshop på temat HBTQ, normer och makt

Denna workshop var en förberedelse inför teaterföreställningen "Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne" och obligatorisk för de klasser som såg den.

Workshopen handlade om dina och mina rättigheter, och våra möjligheter att vara de vi vill vara. Historien är fylld av människor som stått upp mot normer och lagar som begränsat. I denna workshop mötte eleverna några av de personer som kämpat för respekt och alla människors lika värde och rättigheter. Utgångspunkten var Forum för levande historias skolmaterial om historiska och nutida personberättelser och skeenden. Varje personberättelse är kopplad till ett historiskt sammanhang och en händelse då rättigheter och normer ifrågasattes och förändrades.

I workshopen arbetade två dramapedagoger tillsammans med klasserna utifrån materialet från Forum för levande historia. Med drama som grund gav de en introduktion till HBTQ, normer och makt och vad begreppen betyder och hur de hänger ihop.  

Arrangör: Kulturhuset Barbacka
Genomfördes under hösten 2016.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.