För Förskolan

Under läsår 16/17 får barn födda 2011, 2012 och 2013 uppleva föreställningen "Nasse hittar en stol" i en lokal nära förskolan. För pedagoger erbjuds kompetensutvecklingen "Hur gör vi sagoläsning levande?", se under fliken "kompetensutveckling".

Nasse hittar en stol

Nasse hittar en stol
Kevin Benn i "Nasse hittar en stol"

Denna klassiska "bilderboksteater" skapades av Teater 23 i Malmö i samarbete med författaren och tecknaren Sven Nordquist redan 1989. Den framförs av Kevin Benn, mångårig medlem i teatern och numera frilansskådespelare i egen regi. Den lilla björnen Nasse träffar på ett, för honom helt okänt föremål, som han försöker förstå. Många av hans vänner skrattar åt honom eller tycker att han är dum eller konstig. Men som Nasse säger: "Jag är inte dum, det är bara det att jag har aldrig sett en stol förut" – en situation som den unga publiken väl känner igen!

Föreställningen lotsar in barnen i teaterns värld genom att använda sagoläsningsformen som inkörsport. Berättaren läser ur boken och flyttar fram de uppförstorade pappfigurerna ur boksidorna. Men när bilderboksnassen visar sina begränsningar tar berättaren på sig Nasses randiga mössa och kliver bokstavligen in i handlingen…

Föreställningen har spelats för samtliga förskolor under vårterminen.  
Arrangörer: Kulturhuset Barbacka och biblioteken i Kristianstad


Förslag på förberedelser med barnen
- På vilka olika sätt går det att berätta en saga?
- Vad är skillnaden mellan en bilderbok, teater och film?

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.