Ekonomiprogrammet

Vill du lära dig mer om hur man startar, driver och utvecklar ett företag, eller är du intresserad av samhällsvetenskap med inriktning på ekonomi och juridik?

Väljer du Ekonomiprogrammet vid Söderportgymnasiet får du ett brett program som förbereder för fortsatta studier på högskola och universitet inom främst ekonomi, juridik och andra samhällsvetenskapliga områden.

Diplomerad gymnasieekonom

En elev som läser ekonomiprogrammet kan ansöka om att bli Diplomerad gymnasieekonom. För att bli certifierad Diplomerad gymnasieekonom krävs att du:
läst minst 600 poäng ekonomiska ämnen, varav minst 400 poäng i ämnena Företagsekonomi och Entreprenörskap
läst minst till och med steg 2 i ett och samma moderna språk
läst minst till och med Matematik 3 samt genomfört ett godkänt gymnasiearbetet med inriktning mot ämnet Företagsekonomi och har lägst betyget E i samtliga kurser

Ungt företagande

Som en del i undervisningen i entreprenörskap får du tillsammans med andra elever prova att driva ett eget UF-företag under ett helt läsår. Du och dina affärskamrater tar fram affärsidén och får igång verksamheten med stöd av lärare, coacher och rådgivare från näringslivet. UF-året avslutas med deltagande i UF-mässor. 

NIU – Nationell idrottsutbildning 

På Ekonomiprogrammet kan du kombinera gymnasiestudierna med en elitsatsning i amerikansk fotboll, fotboll, friidrott, golf, handboll eller simning om du väljer att gå NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning). Läs mer

Två inriktningar på Ekonomiprogrammet

  • Ekonomi - Du lär dig om företagsekonomiska områden som marknadsföring, redovisning, kalkylering, ledarskap och organisation. Du lär dig att starta och driva ett företag. 

  • Juridik - Du lär dig om rättsordningens betydelse och hur den påverkas av internationell rätt. Du utvecklar din förmåga att analysera och bedöma juridiska problem.  

Plugga vidare till 

jurist, banktjänsteman, egenföretagare, ekonom

 

 

 

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Söderportgymnasiets Reception

Skolområde: Gymnasieskola / Vuxenutbildning

Telefon

044-13 52 91

Besöksadress

Västra Boulevarden 53

291 41 KRISTIANSTAD

Fler kontakter

Liselott Bertilsson

Studie- och yrkesvägledare

0733-13 52 92