Restaurang- och Livsmedelsprogrammet

Restaurang- och Livsmedelsprogrammet är ett yrkesförberedande program som syftar till att ge grundläggande kunskaper för arbete inom områden så som restaurang och bageri.

Vad leder utbildningen till?

Restaurang- och Livsmedelsprogrammet är ett program som leder till en yrkesexamen. Det passar för dig som gillar fart och fläkt och som tycker om att ge service så att andra människor mår bra. Du bör ha blick för färg och form och tycka om att skapa och arbeta med mat ur olika aspekter. 15 veckor av utbildningen är arbetsplatsförlagd och ger dig grunderna för en framtida anställning i branschen. Du kan välja kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskolestudier.

Om du vill arbeta på restaurang, som servitör/servitris eller kock, i storhushåll, på café eller i bageri/konditori eller kanske t.o.m. starta eget företag med försäljning av färskvaror, då är detta programmet för dig. Du lär dig om branschen och vad god hygien är. Du lär dig att laga mat från grunden, servera, baka och skapa inom konditori- och konfektyr. Du lär dig att arbeta för att skapa en helhet av miljö, smak och doft. Du får använda din fantasi när du lägger upp maten, dekorerar ett bakverk eller lägger upp varor i en butik.

Vilka inriktningar kan du välja?

Vi erbjuder två inriktningar av RL på Österänggymnasiet: Kök och servering samt Bageri- och konditori. Vi har 16 platser i Kök och servering och 16 platser i Bageri och konditori.

Du söker inriktning inför årskurs 2. Om det finns fler sökande till en inriktning än det finns platser, får de som söker göra ett arbetsprov. Provet är till största delen praktiskt.

 

Inriktning Kök och Servering

Leder till arbetsmöjligheter i restaurangbranschen i privat eller offentlig verksamhet. Om du väljer att arbeta som kock eller kallskänka planerar du menyer och lagar mat samt ansvarar för beställningar av både råvaror och utrustning. Arbete i servering innebär att du är restaurangens ansikte utåt eftersom du har direkt kontakt med kunden.

Inriktning Bageri och Konditori

Leder till olika arbetsmöjligheter i större eller mindre bagerier. Inriktningen handlar om allt från ax till kaka. Du får lära dig hur våra råvaror tillverkas och hur livsmedels-branschen ser ut idag. Mer praktiskt lär du dig tillverkning av bröd, bullar, småkakor, wiener- och vetebröd, bakelser och tårtor. Du får också pröva på att lära dig att göra skådebröd, flätade bröd, marsipan-, choklad- och karamellarbete samt produkter från andra länder.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Restaurang- och Livsmedel

Skolområde: Gymnasieskola / Vuxenutbildning

Telefon

044-136502

Besöksadress

Österänggymnasiet

Sjövägen 30

291 43 Kristianstad

Fler kontakter

Urban Widmark

Rektor

0733-136504

Louise Johansson

Studie- och yrkesvägledare HT/NA/RL/TE

0733-136516