El- och energiprogrammet

Ett yrkesförberedande program för dig som vill utbilda dig inom det eltekniska området. Efter utbildningen kan du arbeta som elektriker eller vid något företag som levererar elkraft. Du kan också arbeta med installation och service.

Vad är El och Energi?

El- och energiprogrammet vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill arbeta på ett område som ökar snabbt och blir allt mer avancerat. Programmet utbildar för en verksamhet som är internationell. Med el- och energiprogrammet som grund kan du i princip arbeta över hela världen, då en svensk utbildning förknippas med ett högt säkerhetstänkande. För att utveckla yrkeskunskaperna och yrkesidentiteten ingår 15 veckors arbetsplatsförlagd utbildning.

Programmet har genom åren haft flera elever som framgångsrikt deltagit i nationella och internationella yrkestävlingar.

 

Möjligheter 

El- och energiprogrammet ger en grundläggande yrkesutbildning för arbete med installation, drift, underhåll och reparation inom el-, elektronik-, data- och energitekniska områden. Programmet ger även grundläggande kunskaper för drift och underhåll av tekniska system inom kraftindustrin.

 

Inriktning Automation

Inom Automation får du grundläggande kunskaper i att planera, installera, programmera och driftsätta olika typer av system, till exempel robotsystem. Vi arbetar också med att felsöka i olika eltekniska system men tyngden ligger på att styra och övervaka tillverkningsprocesser. Den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen erbjuder dig ytterligare möjligheter att bredda och fördjupa din kompetens och du kan skaffa dig kontakter för ett framtida arbete som industrielektriker, automationstekniker men även som installationselektriker. Inom ramen för fördjupningskurser fördjupar du dig i inriktningens ämnen.

 

Inriktning Elteknik

Inom elteknik får du kunskaper i att konstruera, genomföra och underhålla enkla såväl som komplicerade elinstallationer. Ett modernt samhälle kräver välutbildade elektriker och larm/teletekniker. Här på Österänggymnasiet får du lära dig att utföra olika typer av elinstallationer som belysning och kraft i bostäder, kontor och industrier samt installera och felsöka larm- och säkerhetssystem.

Hos oss lär du dig installera, driftsätta och programmera styrsystem, KNX, TV-övervakning, passersystem, inbrottslarm och brandlarm samt analysera och diagnosticera mätvärden som ingår i den högteknologiska yrkesroll en elektriker omfattas av.

Efter utbildningen väntar intressanta och spännande yrken som exempelvis installationselektriker, serviceelektriker, belysningstekniker, larmtekniker eller som industrielektriker. Du kan även aktivt välja att fördjupa dig inom inriktningens yrkesämnen eller/och mot en högskoleförberedande examen.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

El- och Energi

Skolområde: Gymnasieskola / Vuxenutbildning

Telefon

044-136502

Besöksadress

Österäng

Sjövägen 30

291 43 Kristianstad

Fler kontakter

Urban Widmark

Rektor

0733-136504

Eva Svensson

Studie-och yrkesvägledare

0733-135666