Hotell- och turismprogrammet

Är du intresserad av resor och vill jobba med människor. Hotell- och turismprogrammet (HT) är en yrkesutbildning för arbete inom turistnäringen. En utbildning som varvar teori och praktik.

 
Elever på Hotell- och turismprogrammet

Turismen är en viktig näring i stora delar av världen och omfattar flera olika verksamhetsområden. Resvägar och färdsätt ändras, förväntningar på nya upplevelser ökar och kraven på service förändras.

Turism och resor

På Christian 4:s gymnasium har du möjlighet att läsa Hotell- och turismprogrammet med inriktning mot turism och resor. Denna inriktning ger dig möjlighet till fördjupade kunskaper inom turistnäringen och leder till en yrkesexamen. 

Undervisningen syftar till att utveckla kunskapers inom turismens verksamhetsområden; bo, äta, göra, resa och sälja, och kunskaper om turistmens utveckling och hålbart resande.  Utbildningen belyser frågor som rör sociala, ekonomiska, kulturella och etiska förhållningssätt. Du får utveckla din förmåga att kommunicera och bemöta kunder på ett yrkesmässigt sätt.

Praktik och teori

De teoretsika kunskaperna får du utveckla genom praktiska uppgifter inom branschen. Vi deltar på olika evenemang på exempelvis Kristianstad Arena och Naturum i Kristianstad vattenriket. Under utbildningen har du 15 veckors praktik (APL) i Sverige eller utomlands.  

Högskolebehörighet

Du kan få grundläggande högskolebehörighet genom att välja svenska 3 och engelska 6 som individuellt val.

NIU/LIU (nationell eller lokal idrottsutbildning)

På hotell- och turismprogrammet kan du kombinera din utbildning med elitsatsning (NIU) med någon av  följande idotter:  amerikansk fotboll, fotboll, friidrott, golf eller handboll. Läs mer om NIU!

Eller så kan du kombinera din utbildning med lokal idrottsutbildning (LIU) med någon av följande idrotter: amerikansk fotboll, fotboll, friidrott, ishockey, orientering, tennis. 

Ungt företagande

Som en del i undervisningen får du tillsammans med andra elever prova på att drive ett eget UF-företag under ett läsår. 

Möjligheter

Undervisningen stärker dina förmågor i att söka, sortera och granska information från olika källor. Du får möjlighet att planera och genomföra dina resor under utbildningen.

Efter utbildningen kan du t ex arbeta med turistinformation, guidning, evenemangsplanering, hotellverksamhet eller inom resebranschen.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Christian 4:s gymnasium

Skolområde Gymnasieskola/ Vuxenutbildning

Telefon

044-13 60 70

Besöksadress

Östra Boulevarden 13

291 53 Kristianstad

Fler kontakter

Erik Tirén Törnblom

Rektor HA, HT, HV Frisör och HV Florist

0733-13 44 06

Ingrid Sigsjö

Studie- och yrkesvägledare

0733-13 59 44