Hantverksprogram frisör, barberare, hår- och makeupstylist

Hösten 2022 flyttade vi in i nya fina lokaler centralt i Kristianstad. Frisöryrket är ett modeinriktat, spännande och kreativt yrke för dig som tycker om att arbeta med händerna och att möta andra människor. Det är ett serviceyrke där du arbetar med design, hår och utseende.

Teori och praktik varvas

Under utbildningen utvecklar du olika tekniker, från enkla till mer avancerade. Ett praktiskt arbete på dockor, modeller och kunder i salongen kombineras med teori, vilket ger dig fördjupad kunskap om t.ex. styling, make up, stil och formlära, ergonomi samt materiallära. Skolan har en en salong med kundmottagning. där du övar din känsla för service, kreativitet och formkänsla, vilka är viktiga egenskaper för en frisör. 

Frisör23.jpg    jenniimage_6487327 (8).JPG

Arbetsplatsförlagt lärande, APL 

Du har en unik möjlighet att möta arbetslivet på en salong  genom arbetsplatsförlagt lärande, APL.  Arbetsplatsförlagt lärande är en viktig del av dina studier. Här får du värdefull yrkeserfarenhet och har möjlighet att knyta kontakt i branschen. Och du får en god inblick i ditt framtida yrke.

Behörighet till universitet eller högskola

Från och med höstterminen 2023 innehåller alla yrkesprogram kurserna som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Du som elev kan aktivt välja bort dem inför årskurs 2.

Ungt företagande

Som en del av undervisningen får du prova på att driva ett eget UF företag under ett helt läsår. Du får då möjlighet att göra verklighet av en affärsidé och lära dig mycket om företagande. Här finns goda möjligheter till att vara med på företagsevent, mässor och tävlingar.

Efter programmet

Hantverksprogrammet Frisör är ett yrkesprogram där godkända studier leder till en yrkesexamen. Du blir anställningsbar direkt efter gymnasiet. Under ditt sista år har du möjlighet att avlägga ditt Delprov som är första steget mot Gesällbrevet. Gesällbrevet är vårt yrkesbevis och utfärdas av Sveriges Hantverksråd och Svenska Frisörföretagarna.

Kundmottagning

Från och  med hösten 2022 öppnar vi upp kundmottagningen i nya fräscha lokaler. På frisörutbildningen får du som elev lära dig allt ifrån klippning och färg till styling, ergonomi och kundservice. När du går din andra terminen i årskurs 2 är du redo att praktisera dina kunskaper. Frisörlärarna kontrollerar ditt arbete såväl före, under som efter utförd behandling så det ska bli ett så bra resultat som möjligt.  Läs mer om kundsalongen här. 

  

          Frisördocka.jpg 

               

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Christian 4:s gymnasium

Skolområde Gymnasieskola/ Vuxenutbildning

Telefon

044-13 60 70

Besöksadress

Östra Boulevarden 13

291 53 Kristianstad

Fler kontakter

Erik Tirén Törnblom

Rektor FS, HA, HT och HV Frisör

0733-13 44 06

Ingrid Sigsjö

Studie- och yrkesvägledare FS, HA, HT, HV, SA, NA

0733-13 59 44