Hantverksprogrammet Frisör

Frisöryrket är ett modeinriktat, spännande och kreativt yrke för dig som tycker om att arbeta med händerna och att möta andra människor. Det är ett serviceyrke där du arbetar med design, hår och utseende.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL 

Du har en unik möjlighet att möta arbetslivet på en salong i 15 veckor via din APL, arbetsplatsförlagt lärande.  Här får du värdefull yrkeserfarenhet och har möjlighet att knyta kontakter i branschen. Skolan har också en egen salong med kundmottagning där du får en inblick i frisöryrket och övar din känsla för service, kreativitet och formkänsla, vilka är viktiga egenskaper för en frisör. 

Teori och praktik varvas

Frisörelev övar på docka

Under utbildningen utvecklar du olika tekniker, från enkla till mer avancerade. Ett praktiskt arbete på dockor, modeller och kunder i salongen kombineras med teori, vilket ger dig fördjupad kunskap om t.ex. styling, make up, stil och formlära, ergonomi samt materiallära. Du kommer även ha möjlighet att ställa upp i olika tävlingar som t.ex. frisör-SM.

Specialisering på naglar, makeup, styling och långhårsuppsättning. 

Under utbildningen kan du välja mellan olika specialiseringskurser för att fördjupa dina kunskaper inom frisöryrket, skönhet och mode. Vi har specialisering inom naglar, make up, styling och långhårsuppsättning. En av kurserna är Naglar och SPA- manikyr med lackning.

Bidrag till  Årets Grazetteelev 2018, en tävling för frisörelever.
 

Behörighet till universitet eller högskola

Vill du studera vidare på universitet eller högskola har du möjlighet att inom ramen för det individuella valet eller utökat program att läsa ämnen som ger dig grundläggande behörighet och i vissa fall särskild behörighet.

Efter programmet

Hantverksprogrammet Frisör är ett yrkesprogram där godkända studier leder till en yrkesexamen. Du blir anställningsbar direkt efter gymnasiet. Under ditt sista år har du möjlighet att avlägga ett delprov och efter ytterligare två års praktik (3 000 timmar) har du möjlighet att avlägga gesällprov inom frisöryrket.

Kundmottagning

På frisörutbildningen får du som elev lära dig allt ifrån klippning och färg till styling, ergonomi och kundservice. När du går din andra terminen i årskurs 2 är du redo att praktisera dina kunskaper. Frisörlärarna kontrollerar ditt arbete såväl före, under som efter utförd behandling så det ska bli ett så bra resultat som möjligt.  Läs mer om kundsalongen här.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Christian 4:s gymnasium

Skolområde Gymnasieskola/ Vuxenutbildning

Telefon

044-13 60 70

Besöksadress

Östra Boulevarden 13

291 53 Kristianstad

Fler kontakter

Erik Tirén Törnblom

Rektor HA, HT, HV Frisör och HV Florist

0733-13 44 06

Ingrid Sigsjö

Studie- och yrkesvägledare

0733-13 59 44