Kombimodellen - studera till lärare med lön

Nu kan du som vill bli lärare studera med lön! Kristianstads kommun erbjuder åtta personer chansen att jobba halvtid och samtidigt läsa till lärare på Högskolan Kristianstad i en ny form av lärarutbildning. Rekryteringen har påbörjats.

Kombimodellen

Högskolan Kristianstad och kommuner i regionen har tillsammans tagit fram ett utbildnings- och arbetskoncept där vi kan ge dig en unik möjlighet att läsa till lärare med månadslön. Kristianstad kommun erbjuder åtta platser för dig som vill läsa en arbetsintegrerad lärarutbildning, där du arbetar i en klass i årskurs 4-6 i någon av våra grundskolor. Vi kallar detta kombimodellen. Låter detta lockande?

Så funkar det

Du kombinerar dina studier med arbete som lärare i Kristianstads kommun och får lön under hela studietiden. Anställningen består av 50 procent undervisning fördelat på tre bestämda dagar i veckan. Under två veckodagar studerar du på högskolan tillsammans med dina studiekamrater.
Under din studietid är du knuten till Kristianstads Kommun och anställningsavtal skrivs varje år, under förutsättning att du klarar dina studier vid högskolan Kristianstad. Lönen kommer att ligga kring 18 000 kronor per månad före skatt och du kan även ansöka om studiestöd från CSN.

Vanliga frågor och svar om kombimodellen

Detta är vårt erbjudande

 • Du kan finansiera dina lärarstudier.
 • Du får månadslön under hela året, även under lov och ledigheter.
 • Du blir en av de första i södra Sverige som tar lärarexamen med den unika kompetens som denna kombination ger.
 • Vi ger dig stöd i form av mentorskap av legitimerad lärare, handledning av lektor samt coacher från utvecklings- och HR-avdelningen.
 • Efter examen kan du ansöka om lärarlegitimation.
 • En unik möjlighet att kunna förankra dina studier med verksamheten på skolan, samtidigt som du tar med dig erfarenheter från ditt arbete som lärare till studierna vid högskolan.
 • Du kan ansöka om studiestöd från CSN.

Utbildningens innehåll

Utbildningen omfattar 240 högskolepoäng och leder till en grundlärarexamen på avancerad nivå. Studietakten är på 75 procent och studierna pågår sammanlagt 10 terminer. Utbildningen ger dig behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 4–6 och i ämnena svenska, engelska, matematik samt biologi, fysik, kemi och teknik. Utöver dessa ämnen studerar du utbildningsvetenskap och genomför handledd verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Så här ansöker du

För att bli antagen till denna kombination av arbete och utbildning måste du söka och uppfylla kraven både för anställning i Kristianstads kommun och studier på högskolan Kristianstad.

Första rekryteringen och antagningen är stängd och våra första åtta kombilärare började arbeta i augusti 2019.

När det blir dags för rekrytering under våren 2020, kommer vi att meddela det här, på Facebook och LinkedIn. Vi kommer också att ha annons i Kristianstadsbladet. Håll utkik!

Kontakt

Du är välkommen att höra av dig om du har frågor.

Frågor om lärararbetet

Viktoria Näsvall
HR-specialist, Kristianstads kommun
Telefon: 044-13 24 67

Frågor om utbildningen

Högskolan Kristianstad

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.