Laktosintolerans

Laktosintolerans är ingen sjukdom utan innebär en ärftlig oförmåga att bryta ner laktos/mjölksocker. Den finns hos ca 10 % av befolkningen och visar sig tidigast i 5-6 års åldern. Symtomen kommer oftast inom en timme efter intag av laktos då man kan känna magknip, diarréer, orolig, bullrig mage.

Laktos finns i mjölk och mjölkprodukter. De flesta med laktosintolerans tål låglaktosprodukter och om man gör det är det bättre att använda dessa produkter framför laktosfria produkter. Om barnet äter en fullvärdig kost i övrig kan skolbarns behov av protein och energi tillgodoses även utan mjölk. Mjölken är dock under hela uppväxten en viktig källa till kalcium. Barn behöver ca ½ liter mjölkprodukter eller andra kalciumrika produkter per dag för att tillgodose kalciumbehovet. 

Om du misstänker att ditt barn är laktosintolerant ska du vända dig till din vårdcentral. Besvär med magen kan man ha av många olika anledningar. Många barn, precis som vuxna har känsliga magar. 

Hur ska laktosintoleranta barn och ungdomar göra med skolmaten?

Majoriteten av alla laktosintoleranta kan äta den vanliga skolmaten. Det är bara vissa rätter som innehåller så mycket laktos att det kan ställa till med problem. Om ditt barn har laktosintolerans, kan du låta barnet prova att äta vanlig kost i skolan, men gå igenom matsedeln i förväg och diskutera med ditt barn vilka rätter det bör vara återhållsamt med.

Barn och ungdomar kan känna att de i vissa situationer verkligen vill äta mat med mycket laktos. Då finns det kapslar som innehåller laktasenzymet att köpa receptfritt på apotek.

Intyg till skolmatsalen för låglaktosmat

Vissa barn och ungdomar är extra känsliga och tål minimala mängder laktos. Då är det bra för skolan att veta att ditt barn behöver låglaktoskost, för då kan man servera alternativ de dagar man har rätter med mycket laktos.

Fyll i intyget och lämna till skolsköterska. Tänk på att anmäla frånvaro för underlätta för personalen.

Laktosinflation

Det är sant att andelen ärftligt laktosintoleranta har ökat i samhället, men samtidigt är det viktigt att tänka på att magbesvär kan bero på andra orsaker än laktosintolerans. Därför ska en dialog med sjukvården föras, så att ditt barn får rätt besked.

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.