Frågor och svar om förskola

När ska jag ansöka om plats? Är det sommarstängt på förskolan? Vad händer när jag är föräldraledig med syskon? Här har vi samlat vanliga frågor och svar om förskola.

• Vem har rätt till plats i förskola?

Alla barn i åldern 1 till 5 år, som har föräldrar som arbetar eller studerar, har rätt till plats. Barn till föräldrar som är föräldralediga med annat syskon eller söker arbete har också rätt till plats 15 timmar per vecka. Alla barn i åldern 3-5 år har rätt till allmän förskola 15 timmar per vecka

• Vad är allmän förskola?

Från höstterminen det året barnet fyller 3 år fram till dess barnet är 5 år erbjuds avgiftsfri förskola 3 timmar per dag, motsvarande 525 timmar/år, under grundskolans terminer. Allmän förskola kostar inget för familjen om ditt barn endast vistas 15 timmar i veckan i förskolan under terminstid. Om tiden i förskolan ändras och ditt barn endast ska ha Allmän förskola måste du meddela detta till Centrala placeringsenheten så att avgiften kan ändras.

• När får jag besked om plats?

Besked lämnas så fort vi vet att det finns ledig plats som ditt/dina barn har rätt till enligt garantitid och kö. Vi strävar efter att kunna lämna besked en månad innan önskad placeringsdatum, förutsatt att ansökan kommit in i tid.

• Får jag alltid plats där jag vill?

Vi försöker ge barnet plats på den förskola som ni önskat i första hand. Finns där inte plats erbjuder vi plats på någon annan förskola som ni önskat.  Även om du tackar ja till exempelvis ditt andrahandsval finns möjligheten att stå kvar i kö till den förskola ni i första hand önskar.

• Hur går inskolningen till?

När barnet ska börja i förskolan är det ofta ett stort steg både för barn och föräldrar. Barnet ska vänja sig vid nya miljöer och skapa relationer till barn och pedagoger på förskolan. Placeringen inleds alltid med en inskolning, som vanligtvis sträcker sig över 10 dagar. Inskolningen är till för att barnet successivt ska vänja sig vid allt det nya och här har du som förälder en viktig roll. Du kommer att få information av pedagogerna från den förskola som ditt barn har fått plats på om upplägg av inskolningen för ditt barn.

• Hur och när ska jag anmäla min inkomst?

Du ska anmäla aktuell inkomst när du har blivit erbjuden plats. När familjens inkomst ändras eller om familjeförhållandena ändras ska det också anmälas. Barn- och utbildningsförvaltningen begär också in inkomstuppgifter en gång om året.

• Vad är garantitid?

Garantitid innebär rätt till plats inom fyra kalendermånader räknat från det att ansökan har kommit in.

• Vad händer när jag är föräldraledig med syskon?

Är du ledig enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn har syskon rätt att vara i förskolan 15 timmar /vecka. Rektor beslutar hur de 15 timmarna ska förlägggs under veckan och avgift utgår för platsen.

• Vad gäller om vi har obekväma arbetstider?

Förskolorna har vanligtvis öppet mellan 06.30 och 18.30. Tid därutöver räknas som obekväm arbetstid. Inom kommunen finns en avdelning på Lekholmens förskola som är öppen dygnet runt årets alla dagar. Finns behov av plats under obekväma tider ska du visa ett intyg från arbetsgivaren, där omfattning av den obekväma tiden framgår.

• Kan mitt barn få träning i sitt modersmål?

Enligt förskolans läroplan ska barn med annat modersmål få möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Någon modersmålsundervisning sker dock inte i förskola.

• Vad menas med pedagogisk omsorg?

Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem. Det kan vara verksamhet där personal tar hand om barnen i sitt eget hem, alltså ett traditionellt familjedaghem. Det kan också vara olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg är ingen skolform och styrs inte av läroplaner.

För närvarande har Kristianstads kommun ingen pedagogisk omsorg i form av dagbarnvårdare, men det finns pedagogisk omsorg i fristående regi.

• Är det sommarstängt på förskolan?

Nej, vi har inte rätt att stänga våra verksamheter men under sommaren, vid lov och planeringsdagar så händer det att två eller fler förskolor samordnar verksamheten. Det kan innebära att ditt barn får vara på en annan förskola och träffa annan personal. Information om sammanslagningarna lämnas i god tid.

• Har förskolan några dagar under året då verksamheten stänger?

Sex dagar per år har medarbetarna i förskolan gemensam planering och kompetensutveckling. Kan inte föräldrarna ordna tillsyn för sina barn under dessa dagar erbjuder vi plats på en annan förskola i skolområdet.

Minst två månader i förväg ska du som vårdnadshavare få besked om dagarna. I skolområdets planering av verksamhetsåret finns också dessa dagar markerade.