Österängs förskola
Vår förskola ligger inne i ett bostadsområde. Närområdet är fritt från trafik. Det finns gott om lekplatser och grönområden. I vår närhet finns även ett större naturområde, Björket.

E-tjänster
Förskolan

Förskolan består av tre avdelningar. Sammanlagt finns runt 50 barn med olika kulturella bakgrunder på avdelningarna. På förskolan arbetar förskollärare, barnskötare, rektor, specialpedagog, kokerska, lokalvårdare och vaktmästare. Förskolan har öppet mellan 06:30-17:30 (vid behov till 18:30). Maten som serveras på förskolan är till stor del ekologisk och de flesta råvarorna är svenska.
Språk
På förskolan arbetar vi aktivt med barnens språkutveckling. Vi använder oss av TAKK och modersmålslärare finns att tillgå en gång per vecka i arabiska. Vi har ett eget förskolebibliotek som barnen besöker regelbundet och en bokbuss kommer varannan vecka. Personalen har genomgått en didaktisk insats med språket i fokus.
Barns inflytande
Barnen har stort inflytande över verksamheten. Vi lägger grunden för att barnen ska förstå vad demokrati är och efter förmåga får de ta ansvar för handlingar och för miljön i förskolan. Nyfikenhet, behov och kreativitet ligger till grund för utformningen av förskolemiljön. Vårt förhållningssätt genomsyras av ett positivt och tillåtande bemötande.
Hållbar utveckling
Vi arbetar även med hållbar utveckling och miljöarbete på olika sätt. Under barnens förskoletid arbetar vi med kretslopp, källsortering och resurssnålhet. Vi talar om vikten av att inte skräpa ner och skapar motivation hos barnen att vara rädda om vår natur. Barnen får utforska djur och natur i vår närmiljö.
Likabehandlingsplanen
På förskolan pågår ett ständigt arbete med likabehandlingsplanen och planen mot kränkande behandling. Barn ska skyddas från kränkningar (att bli sårad), trakasserier (att bli upprörd eller störd flera gånger) och diskriminering (att bli olika behandlad för vem man är eller hur man ser ut). Varje barn ska känna trygghet och glädje när de går till förskolan. De ska få ro till att leka och lära. Varje barn ska få känna glädje i att lyckas och tro på att de kan själv.
Ni är välkomna att kontakta oss om ni vill komma på besök!