Mat och måltider

Vi lagar mat till vård- och omsorgsboenden, skolor, förskolor och till dig som får mat levererad hem.

Kvalité

Vi arbetar i kampen mot transfetter och tillagar nästan alla soppor, såser, gratänger och desserter från grunden. Av livsmedelsföretagen tar vi hjälp med sånt som vi har svårt att hinna med att göra, såsom till exempel den stekta fisken, köttbullar, kåldolmar och en del biffar, men de flesta andra rätter är "hemlagade" och tillagas av råvaror med hög kvalité.

Vi arbetar efter kommunens styrkort som vi brutit ner till vår verksamhet för att:

  • göra våra kunder nöjda
  • ge vår personal medbestämmande och ansvar
  • öka vårt miljötänkande med ekologiska produkter och en minskad förbrukning av disk-och rengöringsmedel.

Matsedel

Till boendeenheterna och de som har matdistribution finns det möjlighet att välja på två middagsrätter. Matsedeln är baserade på svensk husmanskost med huvudrätt och dessert. Vid uppföljningar med kostombud och med kunder kommer även önskemål upp som läggs in i matsedeln.

Vår matsedel, som är årstidsanpassad, bygger på svenska näringsrekommendationer när det gäller energi-, närings-, mineral- och vitamininnehåll.

Så här bör du fördela ditt totala matintag under dagen

  • Frukost: 15–20 % av energin
  • Middag: 30–35 % av energin
  • Mellanmål: 10–15 % av energin
  • Kvällsmat: 20–25 % av energin
  • Mellanmål: 10–20 % av energin

För dig som får middagen levererad hem innebär det att 65 % av energin ska komma från dagens övriga måltider.

Maten som ska vara varm ska ha en serveringtemperatur på minst 60 grader och mat som ska serveras kall ska hålla max 8 grader när den når kunden.

Specialkost

Finns det behov av specialkost går detta att få från samtliga kök i enheten.

De vanligaste typerna av specialkost vi tillhandahåller inom äldreomsorgen är:

  • Diabeteskost (D), som oftast får en annan dessert. 
  • Konsistensanpassad kost.
Grov paté

Grov paté, luftig, mjuk och grovkornig, typ saftig och mjuk köttfärslimpa. Lätt att dela med gaffel. Grov köttpaté eller hel fisk, serveras med sås och grönsaker och potatis i valfri konsistens. Delad konserverad frukt.

 

 

 

Timbal

Timbal mjuk, slät och sammanhållande kost, typ omelett. Kött- eller fisktimbal, serveras med sås, grönsakstimbal/puré och pressad potatis eller mos. Slät dessert.

 

 

 

 

Gelé

Gelé, slät och kall, kött, fisk och grönsak, serveras med sås, varm eller kall och potatismos. Dessertgelé med gräddtopp.

 

 

 

 

Flytande

Flytande, varm och kall, finns i olika tjocklekar. Serveras med energirika tillbehör som vispgrädde och crème fraiche.

 

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.