Exempel på hjälp att få

Här kan du läsa om exempel på olika sysslor som du kan få hjälp med när du kanske inte längre klarar dem själv. Hemtjänsten ska ge det stöd som just du behöver för att kunna bo kvar i din bostad.

Den hjälp du kan få beror på din situation och bedöms individuellt. Hur mycket hjälp du behöver kan variera från en gång till en annan. Det är viktigt att du deltar i sysslorna efter din egen förmåga.

Ansöka om hjälp

För att ansöka om hjälp kontaktar du en biståndshandläggare. Länk till kontakuppgifter hittar du under relaterade länkar eller kontakta medborgarcenter på telefon 044-13 50 00 och ange var du bor så hjälper de dig till rätt biståndshandläggare.

Exempel på insatser du kan ansöka om hjälp med.

Personlig omvårdnad

Personlig omvårdnad kan se ut på många sätt. Det kan exempelvis vara hjälp vid uppstigning och sänggående, ta av och på kläder eller att duscha. Det är viktigt att du gör så mycket som möjligt på egen hand för att bli så självständig som möjligt och bibehålla de färdigheter som du redan har.

Tillsyn

Du kan få regelbunden tillsyn för att känna trygghet i bostaden.

Social kontakt

Social kontakt är till för att öka kontakterna med andra människor och uppmuntra till att på sikt delta i olika aktiviteter, t ex på mötesplatser.

Utevistelse

Utevistelse kan du få hjälp med när du behöver komma ut men inte klarar detta på egen hand.

Städning

Städning kan du få hjälp med när du inte klarar av att städa själv. Städningen görs främst i de rum som normalt används, såsom vardagsrum, sovrum, kök, hall och toalett. Städningen omfattar i första hand dammsugning och avtorkning av golv. Städutrustning som kan godkännas ur arbetsmiljösynpunkt tillhandahålls av dig.

Tvätt

När Du inte själv klarar av att tvätta kan du t ex få hjälp med att boka tvättid, lägga i tvätt i tvättmaskin, hänga upp tvätt samt vika ihop tvätten.

Inköp

Inköp utförs digitalt vilket innebär att du med stöd av personal beställer dagligvaror på internet. Varorna levereras sedan hem till din bostad på angiven dag.
Behöver du hjälp med att packa upp varorna kommer hemtjänstpersonalen till dej och hjälper dig med det.

Ledsagning

Om du inte på egen hand klarar av besök inom sjukvården eller att göra andra viktiga ärenden och inte någon närstående kan följa med kan du få hjälp av en ledsagare.

Matdistribution

Kan du inte själv laga mat eller ta dig till en mötesplats för att äta kan du få färdiglagad mat hem till din bostad.

Trygghetslarm

Trygghetslarm kan du få för att känna trygghet i bostaden. Med trygghetslarm kan du komma i kontakt med hemtjänstpersonal dygnet runt om något oförutsett inträffar. När du trycker på larmet får du kontakt med hemtjänstpersonal som berättar att hjälp är på väg.

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.