Linda, GIS-ingenjör

På jobbet ser Linda Nilsson till att geografisk data omvandlas till kartinformation som både medborgare och tjänstemän har nytta och glädje av. På fritiden låter hon kreativiteten få fritt spelrum i sin magnifika trädgård som kvalat in till ”Tusen trädgårdar”.

Linda Nilsson, GIS-ingenjör på Kristianstads kommun.
Linda Nilsson, GIS-ingenjör på Kristianstads kommun.

– För mig är trädgården som en stor lekplats där jag får utlopp för alla mina idéer. Det är nästan som att måla med växter, säger Linda Nilsson när vi träffar henne hemma i villaträdgården i Vinslöv där hon lagt stor del av sin lediga tid de senaste tio åren.

Att det var för just tio år sedan som trädgården tog fart har faktiskt med hennes yrkesval att göra. Det var då hon utbildade sig till kart- och mätningstekniker i Helsingborg. Och därefter kompletterade med kurser inom GIS (Geografiska informationssystem) vid Lunds universitet.

– Jag hade tidigare jobbat som trädgårdsingenjör men kände att jag behövde en ny utmaning. Jag gillar matte och ville använda den delen av hjärnan mer, och det får man
verkligen som GIS-ingenjör. Men inne på kontoret saknade jag samtidigt trädgårdsarbetet.


Digital vandring i trädgården

Vad gör då en GIS-ingenjör? Enkelt uttryckt kan man säga att de samlar in, lagrar, analyserar och tillgängliggör geografisk data. Det kan handla om information om badplatser, parker och skolor som förmedlas via digitaliserade kartor, men även om översiktsplaner där man kan se hur kommunen planerar att utveckla vissa områden
framöver.

– Jag tycker om att jobbet är så serviceinriktat. Att mycket handlar om att underlätta för
andra. Både i vardagen och inför viktiga beslut. Det är jag rätt så bra på tror jag.

Även i sin trädgård har Linda Nilsson nytta av sin GIS-kompetens. Hon har nämligen mätt in hela tomten med GPS och skapat en ”Storymap” där vem som helst kan göra en digital rundvandring i hennes gröna oas.

– Där kan man klicka sig fram och komma till olika rum i min trädgård. Länken finns på
Instagram.

Visar sin skapelse

Instagramkontot ”Tradgardslinda” har i nuläget 16 200 följare och en bild som hon la upp i våras har gillats 85 000 gånger.

– Ja det var helt galet! Det var en bild på en vildvinsportal. Jag tror många tyckte det såg mystiskt och sagolikt ut. Jag gillar att skapa lummiga, lite hemliga miljöer med gömslen och vrår.

Kanske var det den bilden som såg till att Linda Nilssons trädgård valdes ut att ingå i
”Tusen trädgårdar”, Sveriges största trädgårdsvisning där privatpersoner öppnar upp sin hem för allmänheten en dag.

– Det ska bli så spännande att se vad folk tycker. Alla är hjärtligt välkomna hem till oss
på Klövervägen 2 i Vinslöv den 3 juli, säger Linda Nilsson.

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.