Joel, markförvaltare

Joel vaktar kommunens marker. Förut var det sträckan mellan höger och vänster målstolpe som han vaktade. Nu är hans ansvarsområde betydligt större. Möt Joel Hallgren, kommunens markförvaltare.

Fotbollen har alltid spelat en viktig roll i Joel Hallgrens liv och mycket tid har tillbringats på fotbollsplanen. Senaste åren har gått åt till att vakta målet på Kristianstad Arena, där han agerat målvakt åt Kristianstad FC, men sedan höstas har det blivit allt mindre tid mellan stolparna. 

– Jag har alltid hållit på med fotboll och det har alltid gått först i mitt liv men nu har jag valt att trappa ner lite på det. Det känns inte lika roligt längre, jag känner att jag vill lägga min tid på annat och fokusera på jobbet.

Nytt jobb som markförvaltare

Sedan slutet av september jobbar Joel som markförvaltare på mark- och exploateringsenheten i vår kommun. Arbetet går ut på att förvalta all kommunägd mark som ligger utanför planlagt område, som ängar, fält, skogar och kärr. Han har hand om arrenden och kontrakt och ser till att markerna sköts på rätt sätt.

Mycket av arbetstiden läggs vid skrivbordet i rådhuset, där han går igenom arrendekontrakt, svarar på mejl och deltar i möten. Det flesta arbetsuppgifter sköts digitalt med hjälp av satellitbilder och kartor, men så ofta det går försöker han lämna skrivbordet och ge sig ut i verkligheten.

– Jag försöker att ta mig ut till markerna så mycket som möjligt. Det är mycket lättare att bilda sig en uppfattning om läget när man ser det med egna ögon än via en skärm. Det är härligt att vara ute i det fria och det uppskattas också av dem som arrenderar.

Uppväxt nära naturen

Att tillbringa tid utomhus är inget nytt för Joel. Uppväxt på Österlen har naturen alltid varit en naturlig del av vardagen och även nu, när bostaden är en lägenhet i centrala Kristianstad, spenderas mycket ledig tid i skogen.

– Jag gillar att vara ute i naturen och jag har också ett stort jaktintresse. Jag är med i ett jaktlag där vi jagar både älg, hjort och framför allt vildsvin.

Kärleken till naturen gjorde att Joel för fem år sedan valde att studera till landskapsvetare på Högskolan Kristianstad. Det ledde i sin tur till jobbet som markförvaltare på kommunen. Efter ett knappt halvår på posten börjar han bli varm i kläderna och trivs väldigt bra.

– Det bästa med jobbet är variationen och att jag får jobba med så många olika saker. Sen är det också härligt att få komma ut i naturen och påverka hur våra marker sköts. Det känns både kul och viktigt, säger han.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.