Tragisk händelse för alla

Updated:Jimco, Bisha Sagaalaad 23, 2022 4:20 gn.Archived

En ung man sköts natten till fredag till döds på Gamlegården i Kristianstad. ”Det är en tragik för hans närmaste men också för hela samhället. Vi vill inte vara med i någon rekordjakt på dödsskjutningar. Vi har alla ansvar för att mota våldet”, säger Kristianstads kommuns kommunalråd Camilla Palm.

Camilla Palm (M)
Kristianstads kommunalråd Camilla Palm beskriver nattens skjutning som djupt tragisk och markerar att det långsiktiga arbetet för att motverka våld och brottslighet måste fortsätta med full kraft.

Efter nattens skottlossning på Gamlegården, där en man i 20-årsåldern avled av sina skador, har medierna uppmärksammat att det är 48 personer i landet skjutits till döds i år – fler än något år tidigare.

– Vi ser en mycket olycklig utveckling med ett ökat antal vapen i omlopp och återkommande strider mellan kriminella gäng. Det behövs krafttag på alla samhällsnivåer för att stoppa våldsspiralen, säger kommunalrådet Camilla Palm.

Inga enkla lösningar

Hon vill ändå betona att det inte finns några snabba eller enkla lösningar.

– Polisen och rättsväsendet behöver förstärkas, men det är också oerhört viktigt att vi inom kommunen fortsätter att arbeta långsiktigt förebyggande. Det handlar om att fånga upp barn och unga i tid så att de inte rekryteras till drogmissbruk eller gängbrottslighet, säger Camilla Palm.

Brett samarbete 

Kristianstads kommun har etablerat ett gott samarbete med föreningslivet och andra organisationer och myndigheter.

Bland annat har de samlade insatser som gjorts gett positivt resultat på Charlottesborg.

– Vi ska fånga upp de framgångsfaktorer som finns och utveckla det goda arbetet vidare. På senare tid har kommunen bland annat samarbetat med forskare för att vässa analys och metoder. Det är viktigt att inte börja fäkta vilt i panik, utan att satsa på insatser som verkligen kan göra skillnad, säger hon.

Alla bär ansvar

Samtidigt vill hon vädja till alla kommuninvånare att ta sin del av ansvaret.

– Här behövs alla goda krafter. Föräldrarna har ett stort ansvar för sina barn och jag är oerhört tacksam mot dem som till exempel ställer upp som nattvandrare eller föreningsledare. Omvänt har jag väldigt svårt att förstå dem som köper partydroger eller begagnade varor av tvivelaktigt ursprung och sedan klagar på otryggheten. De måste fatta att det är de som driver brottsutvecklingen och våldsspiralen. Utan köpare skulle gängen inte ha någon marknad att kriga om, säger hon.

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.