Snart öppnar Kristianstads badrike!

Updated:Jimco, Bisha Sagaalaad 30, 2022 11:39 sn.Archived

Välkommen till ett helt nytt badhus med upplevelser för stora och för små! Badriket består av flera olika delar och är till för vänner och familjer, för de som älskar att träna och röra på sig, för de som vill koppla av och njuta uppe i relaxen. Ett hus rikt på upplevelser helt enkelt!

Vattenlandet på Kristianstads badrike.
Vattenlandet på Kristianstads badrike.

Det är en lång process att bygga ett nytt badhus och projektet påbörjades redan 2011 och den 30 september är det dags för invigning, på dagen 65 år efter invigningen av Tivolibadet.  

Kristianstads badrike är ett nytt spännande besöksmål i kommunen, en oas för badglada! Det är en badanläggning med fokus på trivsel och funktion, lek och motion och med fina blinkningar till Kristianstads Vattenrike i färgsättning, inredning och konstverk. Det är stort och det är vackert, säger Ulrika Cedell, chef för kultur- och fritidsförvaltningen. 

Invigningen som sker utomhus startar med musik klockan 13.30 och 14.00 börjar programmet med invigningstal av kommunalrådet Pierre Månsson (L) och linklippning. När invigningen är slut cirka klockan 14:30 öppnas dörrarna för alla badsugna som löser entré. Det är såklart möjligt att titta in i foajén utan att lösa inträde.  

Badhuschefen Åsa Jansson berättar att det ska vara en behaglig upplevelse att besöka Badriket. Oavsett om man är i relaxavdelningen, med barnen i vattenlandet eller motionssimmar. 

– Det ska vara enkelt att besöka oss. Vi har utformat badhuset efter hur gästerna rör sig när de besöker oss. De olika biljettyperna ger tillträde till olika delar av huset och de olika grupperna stöter egentligen inte på varandra. Allt styrs via armbanden som man får när man löser sin biljett. Med hjälp av armbandet låser man sitt skåp, öppnar dörrar och handlar i restaurangen, säger Åsa Jansson. 

badriket_kollage_webben.jpg

En plats rikt på upplevelser  

I vattenlandet kan familjer leka och stoja. Där finns en stor bassäng med ett så kallat strandbad,  där det är grunt och går mot djupare vatten, precis som i sjöar och hav. Det finns en separat småbarnsdel för de minsta barnen. I vattenlandet finns också rutschbanor för stora och små, en strömkanal, trampoliner och hopptorn.   

För motionären och simmaren finns en 25-metersbassäng att träna i. Skolor och föreningar har också en egen 25-meters bassäng med 10 banor. Det finns en rehabbassäng, en undervisningsbassäng och en varmvattenbassäng. Alla tre bassänger är avskilda från varandra och olika aktiviteter kan pågå samtidigt. Varmvattenbassängen är öppen för allmänheten under speciella tider. 

På övre plan ligger relaxen med olika bastur, kallbad och varmbad och en terrass att koppla av på. Det finns också en servering så gästerna aldrig behöver gå hungriga eller törstiga. Serveringen når du från vattenlandet, receptionen och relaxen. 

Ett nytt konstverk breder ut sig 

När besökarna kommer till Kristianstads badrike möts de av badhustorget, torget framför huvudentrén. I samband med invigningen presenteras även det nya konstverket Hybrid Mutations, som breder ut sig i mönstret i plattläggningen. Den konstnärliga gestaltningen är gjord av konstnären Ann Lislegaard och landskapsarkitekt Sophie Sahlqvist och utgår från Kristianstads Vattenrikes växtlighet. Växtligheten är bearbetad till en hybrid av pixlar och algoritmer. Kristianstads kommun tillämpar 1 %-regeln. Den innebär att 1 % av budgeten för större om- och nybyggnationer avsätts till konstnärlig gestaltning. Det nya konstverket är byggnadsanknutet och skapat speciellt för Kristianstads nya badhus.    

Foto: Gert Germeraad

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.