Mr Q – den nya linjeringsroboten

Isniin, Bisha Shanaad 23, 2022 5:39 gn.Archived

För några dagar sedan anlände linjeringsroboten Turf Tank till Kristianstads fotbollsarena. ”Mr Q”, som den nu har fått namnet, kommer att revolutionera branschen för idrottsmarkering – oavsett idrott.

Mr Q den nya linjeringsroboten visas för tekniska nämdens ordförande Qalinle Dayib och Kristianstadsbladet. Driftledaren Johnny Perkmar och vaktmästarna Michael Engleson och Max Aronsson instruerar.
Mr Q den nya linjeringsroboten visas för tekniska nämdens ordförande Qalinle Dayib och Kristianstadsbladet. Driftledaren Johnny Perkmar och vaktmästarna Michael Engleson och Max Aronsson instruerar.

- Jag måste erkänna att jag var väldigt skeptisk när jag först hörde talas om det, men resultatet är fantastiskt, säger Johnny Perkmar driftledare på tekniska förvaltningen.

- Jag har jobbat så länge inom detta och trodde inte jag kunde bli så här överraskad. Den tekniska utvecklingen är helt enorm.

Johnny Perkmar samt vaktmästarna Michael Engleson och Max Aronsson tog emot tekniska nämndens ordförande Qalinle Dayib och Kristianstadsbladet för en visning av den nya linjeringsroboten – eller ”Mr Q” som den namngavs till under visningen.

- Ett passande namn, sa tekniska nämndens ordförande Qalinle Dayib med ett leende.

Turf Tank är en linjemarkeringsrobot som målar automatiskt alla typer av fotbollsplaner, amerikansk fotboll, friidrott och flera andra idrotter. Den gör det både lättare, snabbare och på ett effektivare sätt, dessutom med en precision på mindre än en centimeter. Den är betydligt snabbare än manuell linjering och färgförbrukningen är betydligt mindre. Ett bra val även för miljön alltså.

- Vi tror att detta tillsammans snabbt ger besparingar som väl motsvarar investeringen, säger Johnny Perkmar.

Under de dagarna som roboten funnits i Kristianstad har Michael Engleson och hans team ställt in roboten för kommunens olika planer. En gps-sändare placeras vid varje tillfälle på exakt samma plats. Skulle den förändras så förändras hela planen.

- Det är ett viktigt förarbete och nu är vi klara med Björkvallen, Näsby, Vilan och arenaområdet. Sen har vi Tollarp och Åhus IP kvar, säger Engleson samtidigt som han och Max Aronsson visar i paddan hur enkelt det är att ställa in de olika planerna för olika idrotter.

- Roboten styrs via satellit. Du anger startpunkt och slutpunkt för långsidan på planen och anger hur bred den är, sen linjerar roboten själv upp planen. Precis alla linjer som du vill ha. Det kvittar om det är en fotbollsplan eller en friidrottsplan du vill linjera.

Precisionen är i stort sett exakt.

En normal elvamannaplan i fotboll tar cirka 30 minuter att linjera. En klar tidsbesparing om man jämför med det manuella jobbet.

- Det gör att vi får titta över vårt arbetssätt. Nu frigörs det tid för oss att göra annat under tiden. När ”Mr Q” linjerar Björkvallen så hinner vi samtidigt städa av, reparera målen och titta över annat som behöver justeras, säger Michael Engleson.

Driftledaren Johnny Perkmar fyller i:

- Det pratas mycket om digitalisering idag, det här är verkligen digitalisering i verkligheten…

Det går åt betydligt mindre färg när "Mr Q" linjerar än när planen linjeras manuellt.

En gps-sändare ställs upp på exakt samma plats vid varje tillfälle.

  • Report errors on page

    For other questions to the municipality, please use this form.

    * Mandatory if you want a reply

    What you send to the municipality becomes common record.