Misstänkt dataintrång anmält

Updated:Khamiis, Bisha Sagaalaad 28, 2023 6:04 gn.Archived

I söndags kväll upptäckte vi att praktikplatsen.se, ett system som används för att ansöka om feriearbete och praoplatser har drabbats av dataintrång. Alla servrar stängdes då av för att minska risken för spridning. Kommunen har anmält händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Det går inte att utesluta att obehöriga kan ha kommit åt personuppgifter som fanns i systemet.

Systemet ägs av Göteborgsregionens kommunalförbund

Systemet ägs av Göteborgsregionens kommunalförbund, som i söndags kväll har haft intrång i delar av driftsmiljön och har råkat ut för ett så kallat ransomware-angrepp där data krypterades. Ransomware är en typ av skadlig programvara som tar filer som gisslan genom att kryptera dem (göra dem oanvändbara) för att sedan utöva utpressning för att låsa upp dem igen.

Tjänsten fungerar igen och alla användare kommer att få nya lösenord. Personer med skyddade personuppgifter ansöker på annat sätt, deras personuppgifter finns inte med i systemet.

Arbete pågår med att utreda vad som har hänt

Arbete pågår med att utreda vad som har hänt och säkerställa att det inte händer igen. Kommunen arbetar aktivt med Göteborgsregionens kommunalförbund och sidan uppdateras löpande när det finns ny information.

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.