Kristianstad fortsätter klättra i miljöranking

Talaado, Bisha Tobnaad 03, 2023 1:10 gn.Archived

Ett stort kliv fram är resultatet för Kristianstad i den årliga kommunrankingen Sveriges miljöbästa kommun. Ett resultat av ett gediget klimat- och hållbarhetsarbete i Kristianstads kommun.

Förra året klättrade kommunen från plats 45 till plats 28, och nu är den nya placeringen 15.
– Detta är det bästa resultat vi någonsin haft, säger Magnus Lund som hållbarhetschef för den nyetablerade hållbarhetsenheten på Kristianstads kommun.

En anledning till placeringen är att Kristianstads kommun har en ny klimat- och miljöplan med ambitiösa mål och åtgärder.
– Vi är framgångsrika på miljöområdet och årets placering är ett kvitto på det, säger Camilla Palm (M) kommunalstyrelsens ordförande i Kristianstads kommun. Miljöfrågorna är viktiga för kommunens attraktivitet och vi behöver arbeta tillsammans med både medborgare och näringsliv för att få ännu större effekt.

Klimat- och miljöplanen gäller för 2023-2027 och syftar till att säkerställa att kommunen fortsatt är i framkant i den ekologiskt hållbara omställningen.
– Vi ska föregå med gott exempel och att vi styr utvecklingen mot ett klimatsmart samhälle med en rik, välmående natur. Det vi behöver göra framåt är att arbeta för att klimat- och hållbarhetsperspektiven genomsyrar hela kommunorganisationen och alla dess verksamheter, säger Magnus Lund.

Ett annat område som Kristianstads kommun behöver arbeta ytterligare med är energieffektivisering och lokal produktion av förnybar el, för att trygga den gröna, fossilfria omställningen.

Kommunrankingen Sveriges miljöbästa kommun görs av Aktuell Hållbarhet. Rankningen består av frågor inom olika områden som exempelvis Agenda 2030, transporter, energi, livsmedel, kemikalier, stadsplanering och naturvård med syftet att ta checka av kommunernas klimat- och hållbarhetsarbete.

Sedan två år tillbaka ingår Kristianstads kommun som en av 23 städer som antagit utmaningen klimatneutrala städer 2030 som är en del av innovationsprogrammet Viable Cities. Just nu händer det en hel del i det arbetet. På fredag kommer fem företag skriva lokala klimatkontrakt med syftet att tydligt visa på vad som görs, och vad som behöver göras för att minska påverkan på vårt klimat.

I nästa vecka kommer även Kristianstad vara värd för konferensen Transition Lab Forum. Den årliga konferensen med medlemmar i Viable Cities är denna gång en fördjupning i hur klimatanpassning och klimatomställning kan integreras i utvecklingen av ett hållbart livsmedelssystem. Ett område som Kristianstads kommun är ledande i att ta fram.

Report errors on page

For other questions to the municipality, please use this form.

* Mandatory if you want a reply

What you send to the municipality becomes common record.