Avfall och återvinning

Avfall måste hanteras klokt så att utsläppen i luften och vattnet minskar. Du bidrar genom att sortera ditt avfall. Renhållningen Kristianstad är vårt renhållningsbolag.

Beställ och felanmäl renhållningstjänster

Uppehåll i sophämtning eller slamtömning

Om din fastighet inte används uppstår inga hushålls sopor eller annat avfall. Det innebär ingen övernattning, ingen matlagning eller annat som kan jämställas med boende.

En privatperson har möjlighet att ansöka om att få uppehåll i sophämtning. Kravet är att inget avfall uppstår under den tidperiod som man har uppehållet. Vi tar ut en handläggningsavgift på 495 kr och det gäller oavsett om du får det beviljat eller avslag. Ansökan ska ha inkommit 14 dagar före den önskade tidsperioden.

  • Permanentbostad kan få uppehåll i sophämtning i minst sex månader och max tre år.
  • Fritidsboende kan få uppehåll i sophämtning i minst ett år och max tre år.

Har din fastighet enskilt avlopp kan du inte söka uppehåll i enbart sophämtning, då gäller uppehållet även slamtömningen. Nytt uppehåll i slamtömning kan bara ges för kommande helt kalenderår. Tömningen fram till årsskiftet fortsätter därför enligt schema.

Renhållningens avgifter

  • Observera att den fasta avgiften som du betalar till Renhållningen Kristianstad löper på även under uppehållsperioden.
  • Renhållningen Kristianstad kommer att ta ut en avgift på 200 kr per sopkärl för att hämta dessa. När uppehållet avslutas tillkommer en avgift på 200 kr per sopkärl för att ställa ut dem igen.

Övrig information

  • Om din fastighet har bytt ägare ska du anmäla det till kundtjänsten på Renhållningen Kristianstad.
  • Har du frågor om eller behöver hjälp med din ansökan om uppehåll? Vänd dig till medborgarcenter så hjälper de dig vidare.

Kompostering av hushållsavfall

Om du planerar att kompostera matavfall måste du först göra en anmälan till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Det gäller även om du skaffar en kökskompost med bokashi. Utsorterat matavfall som hämtas av Renhållningen Kristianstad används nämligen för produktion av biogas. Handläggningsavgiften är 495 kr. Taxan för avgiften är bestämd av kommunfullmäktige.

Du behöver inte anmäla om du komposterar trädgårdsavfall som löv, kvistar och fallfrukt på den egna fastigheten. När du komposterar får du en näringsrik gödning och förbättrar jorden i din trädgård.

Villkor för egen kompostering av matavfall

  • Du kan välja hämtning med eller utan kärl för matavfall.
  • Kompostera i en skadedjurssäker och ventilerad behållare med lock.
  • Kompostera på gödselplatta eller annan gödselvårdsanläggning tillsammans med gödsel.

Abonnemang utan hämtning av matavfall förutsätter att du tar hand om allt komposterbart avfall själv. Titta gärna i informationsbladet nedan för tips.

Använd rätt kompostbehållare

Behållaren måste vara skadedjurssäker och värmeisolerad och konstruerad så att flugor, fåglar och gnagare inte kan komma åt innehållet. Den ska ha ett lock och botten ska vara tät eller ha ett nät. Behållaren ska också vara robust och klara av att avfallet blandas om.

Komposten får inte stör någon annan. Din granne ska t ex inte störas av lukter eller skadedjur.

Annan metod för att ta hand om matavfall

Om du vill ta hand om ditt matavfall på något annat sätt , måste du anmäla det till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Kontakta oss för mer information.

Slam och latrin

Eget avlopp med sluten tank och slamavskiljare, till exempel trekammarbrunnar, med påkopplad vattentoalett ska tömmas minst en gång per år. Detsamma gäller för minireningsverk. Beställ tömning via Renhållningen Kristianstad.

För att ta hand om latrin från en torrtoalett kan du anlita Renhållningen. Du kan också ansöka om att ta hand om det själv.

Du kan också ansöka om att ta hand om ditt eget toalettavfall och slam. Om du får tillstånd till det är det personligt och gäller i höst fem år. Beslutet slutar att gälla om fastigheten säljs eller används betydligt mer.

Ansökan om eget omhändertagande av toalettavfall och slam

Avgift: Vi tar ut en timtaxa för handläggning av dispensansökningar. Normal handläggningstid för ansökan om förlängt tömningsintervall är ca 0,5 timme. Normal handläggningtid för ansökan om eget omhändertagande är 1-2 timmar. Avgiften ska betalas även vid avslag på ansökan.

Ansökan om förlängt hämtningsintervall av slamavskiljare

Förmultningstoalett

Eldning av avfall

Det inte är tillåtet att elda upp skräp från garage, hushåll eller från verksamhet. Otillåten eldning av avfall är ett miljöbrott som vid fällande dom kan ge böter eller fängelse upp till ett år. För tillsynen debiterar miljö- och hälsoskyddsnämnden en timavgift enligt den taxa som är fastställd av kommunfullmäktige.

Eldning av avfall är förbjudet

Eldning av avfall är i de flesta fall förbjuden, enligt miljöbalken och avfallsförordningen. Om du har eldat avfall utan tillstånd kan det leda till avgiftsbelagd tillsyn, beslut om förbud och åtalsanmälan.

Eldning av trädgårdsavfall oftast tillåtet

Trädgårdsavfall som kvistar och löv får eldas utan anmälan. Vid eldning av trädgårdsavfall ska miljöbalkens allmänna hänsynsregler följas. Det innebär att eldningen ska ske på ett sådant sätt att god förbränning uppnås, att det som eldas ska vara torrt och att tidpunkt och plats för eldningen ska väljas så att det inte orsakar olägenheter för kringboende.

Du ska vara beredd att släcka om det visar sig att det uppstår kraftig rökutveckling. Hänsyn måste även tas till vindriktningen, risken att vindriktningen ändras och risken för att elden sprider sig. Du får heller inte elda om det råder eldningsförbud.

Kontakta gärna räddningstjänsten för att få hjälp att bedöma om en planerad eldning är lämplig ur brandsäkerhetssynpunkt. Det kan också vara bra att meddela att du tänker elda, även om en anmälan inte krävs. Risken finns annars att någon ser röken från din eld och ringer in ett brandlarm som orsakar onödig utryckning.

Läs mer om hur du eldar utomhus här! Elda säkert utomhus Pdf, 50.5 kB.

Företagets avfall och återvinning

Som företagare ansvarar du för ditt avfall. Här finns information om vad som gäller för avfallshantering, återvinning, källsortering med mera. Läs mer på sidan om verksamhetens avfall och återvinning.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 2 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?