Stöd för ungdomar eller vuxna

Vill du engagera dig i barn, ungdomar eller vuxna som behöver stöd och social gemenskap? Bli kontaktperson!

Vad är en kontaktperson?

En kontaktperson är någon med extra tid och engagemang som regelbundet träffar och ger stöd till någon som behöver det. Kontaktpersonen fungerar som en vän och medmänniska till en ungdom eller vuxen som har någon form av intellektuell, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Det handlar om att göra vanliga saker tillsammans som till exempel att ta en promenad, fika eller andra aktiviteter som passar för just er.

Hur blir jag kontaktperson?

Har du tid över och kan tänka dig ett uppdrag som kontaktperson? Fyll i intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Vem kan bli kontaktperson?

För att bli kontaktperson behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att du har en stabil livssituation, har tid och engagemang för att engagera dig i en annan person. Det krävs även tålamod och förståelse för att ta dig an uppdraget.

Vem blir jag kontaktperson till?

Kontaktperson matchas ihop med ungdom eller vuxen för en första träff tillsammans med samordnaren. Uppdraget handlar om att vara ett stöd i sociala sammanhang och göra vanliga saker tillsammans.

Får jag någon ersättning?

Som kontaktperson får du en arvodesersättning och en omkostnadsersättning när du har ett uppdrag som kontaktperson.

Kommunen följer Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer för arvode och omkostnadsersättning inom Socialtjänstlagen (SoL) samt inom Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Vill du få en kontaktperson?

Du som önskar få en kontaktperson är välkommen att kontakta Medborgarcenter för att bli kopplad till rätt biståndshandläggare.

Information om socialtjänsten och LVU på olika språk

Svensk socialtjänst arbetar för att säkerställa att barns rättigheter och behov tillgodoses. Socialtjänstens mål är att stödja familjen. Majoriteten av den hjälp som socialtjänsten erbjuder och beslutar om är frivillig och genomförs i samarbete med barn och föräldrar.

På Socialstyrelsens webbplats finns information på flera språk som vänder sig till för dig som är barn, ung och förälder eller vårdnadshavare. Informationen vänder sig främst till dig som kommer i kontakt med socialtjänsten.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?